Hlavní obsah

Češi přispěli k odhalování padělků podpisů

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odhalit padělaný podpis nebylo nikdy jednoduché a s rozvojem technologií se blíží doba, kdy už grafologové nebudou schopni rozeznat originální podpis od padělku ani pod mikroskopem, jak to dělají teď. Kvůli tomu vytvořil ve spolupráci s policií informatik Jan Pawlus z brněnského Vysokého učení technického (VUT) speciální tužku se senzory, s níž lze po připojení do 3D tiskárny vytvořit přesnou kopii něčího podpisu.

Foto: Foto archiv Jan Pawluse

Speciální tužka má v sobě zabudované senzory rychlosti. Ty umožní, aby kopie originálu byla napsána správnou rychlostí.

Článek

Jaké je využití takové práce? Vývojáři ani vědci rozhodně nechtějí padělat něčí podpisy. Naopak. Informatici z VUT se mohou pochlubit několika projekty zaměřenými na odhalování padělků.

Někdy je totiž potřeba postup, v tomto případě výrobu padělků podpisů, zdokonalit, aby byl znám princip. Poté totiž bude snazší odhalování těch nejdokonalejších napodobenin podpisů.

Odhalování padělků zdokonalíme tím, že je sami vytvoříme
Jan Pawlus, VUT Brno

„U klasického podpisu na papír to platí dvojnásob. Sice stále více používáme počítače, mobily a tablety, přesto se bez běžného podpisu nejrůznějších dokumentů, stvrzenek či účtu neobejdeme. Odhalování padělků zdokonalíme tím, že je sami vytvoříme,“ řekl Právu vývojář Pawlus.

Foto: Foto archiv Jan Pawluse

Data ze speciální tužky jsou přenesena do 3D tiskárny, s jejíž pomocí lze padělek podpisu vyrobit.

I když například falešné podpisy rodičů u pětek a poznámek v žákovských knížkách jejich dětí občas uniknou pozornosti učitelů, vytvořit dobrý padělek podpisu je kumšt.

Když písmoznalec vloží originál podpisu i jeho kopii pod mikroskop, nesleduje jen tvar podpisu, který není až tak těžké napodobit.

Rychlost podpisu odhalí padělek

Zajímají jej tři základní veličiny, díky nimž padělek spolehlivě odhalí, a to rychlost napsání podpisu, sklon tužky a přítlak tužky na papír.

S rychlostí si již poradila Pawlusova speciální tužka. Jsou v ní senzory, které nasnímají rychlost použitou při psaní podpisu. Data jsou přenesena do 3D tiskárny a s její pomocí a s pomocí ramene, na němž je připevněna další tužka, se vytvoří nový podpis vytvořený správnou rychlostí. Jde zároveň o revoluční využití tiskárny, s jejíž pomocí lze vyrobit nejen sochy, ale například i kloubní náhrady.

„Zatím tužka vypadá neohrabaně, ale ukázalo se, že rychlost umíme simulovat. V dalším vývoji se zaměříme s využitím tlakoměrů a senzorů na přítlak na papír. Největším oříškem pak bude napodobit sklon. Samozřejmě každý člověk má rychlost, sklon i přítlak jiný, proto je tak těžké vytvořit skutečně kvalitní kopii podpisu,“ vysvětlil informatik.

Zdůraznil, že jeho stroj rozhodně nepřipraví grafology o práci. Jen jejich výkony posune na vyšší úroveň.

Reklama

Výběr článků

Načítám