Hlavní obsah

Češi pracují na nejdůležitějším astronomickém projektu současnosti

Novinky,

V Česku se konalo zasedání Evropského uzlu nejvýznamnějšího současného astronomického projektu, observatoře ALMA provozované mezivládní organizací Evropská jižní observatoř (ESO) v chilské poušti Atacama. Na výzkumu systému radioteleskopů v nadmořské výšce 5050 metrů se podílejí i Češi. Novinky o tom informoval Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR – ústav vede uzel, který se specializuje na pozorování Slunce.

Foto: ESO

Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) v noci – pod Magellanovými mračny

Článek

Za účasti více než 70 astronomů, pracovníků Evropského střediska observatoře ALMA (EU ARC), se od 24. do 27. září v Konferenčním centru AV ČR v Liblicích konalo výroční zasedání mezinárodní sítě, která představuje podpůrnou infrastrukturu observatoře ALMA pro evropskou vědeckou komunitu.

Akci organizoval Český uzel EU ARC sídlící jinak na Astronomickém ústavu v Ondřejově.

Foto: Astronomický ústav AV ČR

Konferenční centrum AV ČR v Liblicích, kde se konalo setkání astronomů.

Podle Suchana je ALMA největší světový projekt současné pozemní pozorovací astronomie, svá mezinárodní regionální střediska má v Evropě, Severní Americe i Asii.

Foto: ESO/M. Kornmesser/L. Calçada

ALMA

Foto: Astronomický ústav AV ČR

Observatoř ALMA v Chile

Budoucí pozorování Slunce i galaxií

„Hlavním cílem zasedání bylo zhodnocení uplynulého pozorovacího cyklu a debata o návrzích na vylepšení procedur pro cyklus nadcházející, který začal 1. října,“ vysvětlil Suchan.

Výzkumníci se v rámci svých pozorování budou následující rok zaměřovat zejména na problematiku kosmologie a takzvaného high redshift universe – jde o vesmír nebo spíš jeho část s vysokým rudým (červeným) posuvem. Jedná se o velmi vzdálenou část vesmíru a hlavně mladou, jelikož se díváme do minulosti.

Foto: ESO

Kosmická duha v ultra HD

Foto: ESO

Antény teleskopu ALMA pod Mléčnou dráhou

Dále budou astronomové zkoumat galaxie a jejich tvorbu, exoplanety (planety mimo sluneční soustavu) či naše Slunce.

Na konferenci se hovořilo i o otázkách dalšího směřování globální infrastruktury ALMA ARC. Čeští zástupci též představili činnost českého uzlu EU-ARC.CZ v oblastech vývoje procedur specifického pozorovacího režimu pro sledování Slunce, servisní činnosti pro uživatele z geografické oblasti střední a východní Evropy, stejně tak vlastní výzkum pomocí observatoře ALMA při studiu interakce galaxií v kupách s mezigalaktickým prostředím.

Foto: ESO

Jasný třpyt Mléčné dráhy nad teleskopem ALMA

Foto: ESO

Mléčná dráha z jižní polokoule

Foto: ESO

ALMA v noci

Z konference mimo jiné vyplynulo, že observatoř ALMA – ač je oficiálně v plném provozu teprve od roku 2013 – prochází obdobím dalšího rozvoje stimulovaného jak rostoucími vědeckými potřebami, tak masivním pokrokem v mikrovlnné a počítačové technologii.

Foto: ESO

Letecký pohled na pole antén ALMA

Foto: ESO

Padající bolid nad dalekohledem ALMA

Letošního setkání se zúčastnili rovněž generální ředitel observatoře Sean Dougherty a vedoucí partnerských středisek v Severní Americe (NA ARC) a východní Asii (EA ARC) Anthony Remijan a Hiroši Nagaj. Ti jsou spolu se zástupci EU ARC členy společného Výboru pro řízení vědeckých operací observatoře ALMA.

Reklama

Související články

Viditelnosti hvězd brání světelný smog

Umělé světlo silně znesnadňuje viditelnost hvězd na noční obloze. Z území ČR by mělo být pouhým okem vidět na 3000 hvězd, ve skutečnosti je to ale ve městech...

Výběr článků

Načítám