Hlavní obsah

Češi nejsou spokojeni s hodnocením v práci

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští zaměstnanci jsou silně nespokojeni s oceňováním své práce, a to nikoliv pouze kvůli samotné výši mezd. Zároveň silně postrádají některé z moderních benefitů, například možnost práce z domova nebo výraznější podporu svého osobního rozvoje. Vyplývá to z pravidelného čtvrtletního průzkumu JobsIndex.

Foto: Profimedia.cz

Pětině lidí silně chybí možnost alespoň občas pracovat z domova.

Článek

„Z detailních výsledků výzkumu JobsIndex vyplývá, že aktuálně je mezi zaměstnanými Čechy 446 tisíc lidí (11,6 %) „v pohybu“, což znamená, že silně touží po změně práce, sami intenzivně vyhledávají nové příležitosti a již se také cítí být připraveni na všechny související kroky. Celé dvě třetiny zaměstnanců se nebrání zajímavým nabídkám, 30 % je samo čas od času hledá,“ shrnuje část výsledků analytik Filip Lepier ze společnosti McGuffin, která zajistila kvantitativní část průzkumu.

Zaměstnavatelům chybí lidé

Příležitosti přitom nechybí. Například přes kariérní portál Jobs.cz zaměstnavatelé jen v průběhu srpna 2015 obsazovali na třicet tisíc pozic, což je meziročně o 39 % více. Úřad práce na konci srpna evidoval 103 tisíc pracovních míst, oproti loňsku takřka dvojnásobek. Zjednodušeně řečeno, práce je dostatek, zaměstnavatelům silně chybí lidi. A musejí se velmi snažit. Vzhledem k jejich nárokům u obsazovaných míst totiž nejčastěji cílí právě na zaměstnané.

Nejde jen o peníze

Pouhé „přeplácení“ lidí přitom může být pro zaměstnavatele velmi nákladné. „Nadpoloviční většina zaměstnanců by přijala nabídku ke změně práce, kdyby si tím zvýšili příjem alespoň o 30 %. Jenom peníze však nerozhodují. Celé pětině lidí například velmi silně chybí možnost alespoň občas pracovat z domova, pro dalších 15 % už je to standard. Zaměstnavatelé to přitom nyní nabízejí u 7,5 % z nově obsazovaných míst – a další se přidávají,“ uvádí Tomáš Dombrovský, analytik kariérního portálu Jobs.cz, který stojí za průzkumem JobsIndex.

Zaměstnanci očekávají více

Spokojenost českých zaměstnanců zvyšují především dobré vztahy s kolegy a nadmíru pozitivní vnímání smysluplnosti a užitečnosti vlastní práce. Hodnocení naopak sráží především aspekty spojené s odměňováním a dostupností nejrůznějších výhod. Plné polovině lidí nevyhovuje, jak zaměstnavatelé nyní postupují. Zejména při zvyšování mezd a poskytování moderních benefitů lidé očekávají výrazně více, než se jim nyní dostává.

Z průzkumu JobsIndex dokonce vyplývají takové zajímavosti, jako kdy je nejvhodnější doba změnit zaměstnání. Od čtvrtého roku práce pro jednoho zaměstnavatele začíná spokojenost klesat. Právě pro tyto lidi je teď nejvhodnější doba pro změnu. Vyzkoušet si, jak jsou na tom ve srovnání se svými kolegy z oboru, mohou lidé na webu www.jobsindex.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám