Hlavní obsah

Boty do businessu - kvalita bez diskusí

Novinky, Filip Žilka, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Raději jít životem bos nebo v ponožkách a omlouvat to náboženstvím nebo krádeží zavazadla, než si obout levné a nekvalitně zpracované boty!" - Toto expresivní motto by mělo doprovázet obchodníka na každém kroku. Kvalitní oblek a kvalitní boty patří nerozlučně k sobě. Jak tedy vybrat vhodné boty do obchodního prostředí a přitom zdůraznit svou osobnost v business kontaktu?

Článek

Špatně zvolené boty naruší naprosto perfektní zevnějšek. Někomu se může zdát v úvodu článku použité zvolání jako hodně přehnané, ale přesně poukazuje na zásadní důležitost bot. Špatně zvolená obuv dokáže zkazit celkový dojem oblečení, přestože je velmi vkusné a nemá chyb. Přestože je nákup obuvi obecně doménou (a leckdy i posedlostí) žen, dnes se podíváme na obuv pánskou.

Značka, cena, spolehlivost

> Boty jsou kvalitní tehdy, když jsou zhotovené pečlivě, z větší části ručně a z té nejlepší kůže. Tato kritéria platí pro všechny boty, pro mokasíny stejně jako pro prošívané modely. Není vůbec snadné na první pohled rozeznat "luxus" od vysoce kvalitní boty.

Dobrá prošívaná bota z teletiny vyrobená v továrně, ale velkým dílem ručně, stojí kolem 5000 Kč. Obuv, která používá stejnou kvalitu kůže na podrážce a výstelkách, ale je ručně ušitá z převážné většiny, se pohybuje od 9000 Kč. Dobrá značka je proti rozšířenému předsudku skutečně zárukou dobré kvality. Zákazník koupí nekvalitní výrobek jen jednou. Dobré značky jsou na trhu již minimálně 20 let a některé již více než jedno století.

U prošívaných bot patří k takovým Allen-Edmonds, Alden, Tricker´s, Roster & Son, Edward Green, John Lobb Paris, Ludwig Reiter aj. U těchto značek začíná střední kvalita. Mokasíny jsou praktické a vhodné jako každodenní boty. Tyto boty se prodávají pod značkou Bass, Sebago, Timberland, Florsheim. Z italských dílem jsou uznávané Gucci, Moreschi, Gravati, Fratelli Rosetti, J.P. Tod´s.

Boty pro business

> Polobotky lze dělit na modely s uzavřeným a s otevřeným šněrováním. Uzavřené šněrování znamená, že obě strany vrchní kůže, které se přitáhnou tkaničkou, jsou pod předním dílem boty přišité a uzavírají se všitým jazykem, tedy kouskem kůže vloženým pod šněrováním. Tento typ obuvi nese punc vyšší společenskosti a business atmosféry než obuv s otevřeným šněrováním.

Ta se vyznačuje tím, že jsou boční díly boty přišité k přednímu dílu a jazyk je součástí svršku. Business barva je většinou černá s koženou podrážkou. Špička boty je oblá, ani moc hranatá ani moc špičatá. Objevují se také půlkruhové špičky, které jsou širší než je bota v podpatku a patří do volno-časové kategorie. Pohodlné mokasíny nebo semišové boty si můžeme vzít tehdy, máme-li sako a kalhoty z jiného materiálu, nebo jdeme-li na garden party a máme na sobě světlé ležérní sako a košili bez kravaty.

O boty musíme pečovat, jejich čistota a perfektní údržba je důležitým kritériem pro posuzování společenské úrovně. Neváhejte boty s defektem vyřadit z šatníku.

Boty volíme podle kalhot

> Boty volíme podle struktury obleku. K obleku s hrubší strukturou (tvíd nebo koverkot) se hodí spíš boty s hrubším svrškem, semišové nebo perforované, pravděpodobně hnědé. Máme-li světlý oblek, nezvolíme černé boty, ale raději, šedé nebo béžové, aby nevytvářely s kalhotami velký kontrast.

Velmi důležité je i to, do čeho před nazutím obuvi nohy oblékneme - tedy ponožky. Ty musí vždy barevně ladit s barvou boty! Jejich délka musí být dostatečná tak, aby ani při přehození nohy přes nohu nebylo odhaleno lýtko.

V případě business obuvi se opravdu nebojte investovat do kvality. V dobrých botách totiž nemůžete šlápnout vedle...

Reklama

Související články

Podoba košile pravého gentlemana - část druhá

V dnešním článku rozšíříme své znalosti ve správném stylingu košile a kravaty. Podíváme se na rukávy a ponoříme se hlouběji do problematiky límců. Tedy,...

Umění vybrat (si) tu správnou vůni

To, zda na obchodní schůzce druhé straně "voníte" nezáleží pouze na kvalitě vaší práce. Kouzlo osobnosti výrazně dotváří i vůně, kterou používáte. Nyní...

Nepostradatelné drobnosti pravého obchodníka

V protřelém obchodním světe se často orientujeme dle těch nejmenších indícií, které nám prozradí, zda mluvíme s člověkem, který hraje amatérsky nebo...

Výběr článků

Načítám