Hlavní obsah

Borat je rasistická nadávka, rozhodl zaměstnanecký soud

Novinky, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaměstnanecký soud ve Velké Británii rozhodl, že přezdívka „ty Borate“, kterou častovali svého polského kolegu jeho britští spolupracovníci, představuje otevřenou rasovou diskriminaci.

Článek

Polák, pan Ruda, který pracoval jako svářeč ve strojírenském závodě ve Wakefieldu v západním Yorkshiru, se v roce 2010 obrátil na soud s žalobou na svého zaměstnavatele, že strpěl, aby mu od roku 2007 kolegové podle hlavního hrdiny Sachy Baron Cohena z filmu Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu, přezdívali "ty Borate."

Ačkoli tribunál odmítl další Rudovy stížnosti, zároveň rozhodl, že žalobce byl pronásledován na podkladu své rasy tím, že mu kolegové přezdívali Borate, a že tato přezdívka pro něj představovala ponižující a zesměšňující pracovní podmínky. „Přezdívka tak představovala otevřenou rasovou diskriminaci,“ rozhodl soud.

V rozhodnutí soud dále uvedl, že člověk, který by měl jinak veškeré vlastnosti pana Rudy, ale nebyl by z Polska, ani by neměl východoevropský původ, by na sebe tuto přezdívku nevztahoval.

Vtipkování na téma národnosti je rasovou diskriminací

Stephen Simpson, právní editor odborného časopisu XpertHR, rozsudek komentoval slovy, že případ by měl být varováním pro zaměstnavatele.

“Zaměstnanci i šéfové potřebují připomenout, že pronásledovat někoho nebo s ním zacházet méně příznivě jen na základě jeho národnosti, může představovat stejnou rasovou diskriminaci, jako je diskriminace na základě barvy pleti.“

„Dávat zaměstnanci přezdívku odvozenou od země jeho původu či uplatňovat obdobné stereotypy tohoto druhu představuje riziko rasové diskriminace,“ zdůraznil Simpson s tím, že podobně soudy rozhodly i v případech, kdy Irovi přezdívali „tlustý Paddy“ nebo když někdo dělal německým zaměstnancům narážky na Hitlera či před nimi hajloval.

Reklama

Výběr článků

Načítám