Hlavní obsah

Blízká hvězda Betelgeuze zhasíná. Možná vybuchne

Washington

Hvězda Betelgeuze v souhvězdí Orionu, která kdysi patřila k devíti nejjasnějším hvězdám na naší obloze, od října rychle ztrácí na jasnosti. Vědci proto nevylučují, že ve vzdálenější budoucnosti exploduje. Informovala o tom televize CNN, která cituje výzkum profesora astronomie Eda Guinana z americké Villanova University.

Foto: Profimedia.cz

Loňský snímek hvězdy Betelgeuze, který vznikl z fotografického materiálu pořízeného teleskopem na Observatoři Palomar v USA.

Článek

Ještě v říjnu Betelgeuze zářila 2,5krát více, než je tomu nyní, kdy se v žebříčku nejzářivějších hvězd propadla na 23. místo.

Kandidátka na supernovu

Guinan, který hvězdu se svými kolegy sleduje od 80. let, považuje Betelgeuze za kandidáta na supernovu, tedy na hvězdnou explozi.

Bezprostřední hrozbou pro život na Zemi hvězda Betelgeuze nebude, ultrafialové záření z její exploze by ale mohlo spálit ozon v atmosféře.
Ed Guinan, astronom

Betelgeuze, která je červeným veleobrem, je podle Guinana stará asi devět milionů let. Životní cyklus hvězd této velikosti přitom činí deset milionů let.

„I když už nadešel její čas, za našeho života neexploduje. Stane se tak pravděpodobně během příštích 200 tisíc až 300 tisíc let,” poznamenal. Což je ovšem z vesmírného hlediska „za chvilku”.

Proměnná hvězda

Betelgeuze (zřejmě z arab. Ibt al-Džauzá' - volně přeloženo Obrovo podpaží) patří mezi proměnné hvězdy, jelikož pravidelně ztrácí a pak zase získává na jasnosti. Tyto cykly trvají asi 420 dní. V uplynulých měsících se sice hvězda nacházela ve svém běžném cyklu, kdy přicházela o jasnost, ve srovnání s minulými lety ale byla změna dramatičtější.

Podle matematických modelů by fáze útlumu měla skončit v polovině ledna. Guinan ale upozornil, že Betelgeuze se často řídí vlastními pravidly, kdy vypočítané modely chování nerespektuje.

„Osobně si myslím, že se vrátí zpět, ale pozorovat změnu hvězd je zábavné,” uvedl.

Je také možné, že hvězda bude pokračovat v útlumu jasnosti. To by podle něj znamenalo, že se ocitneme těsně před úžasnou světelnou podívanou.

Stále více lidí věří, že Země je placatá

Věda a školy

A protože je Betelgeuze ve vzdálenosti zhruba 700 světelných let, což je v galaktickém měřítku možné považovat za těsné sousedství, případná exploze by měla vliv i na Zemi.

„Bude to velice jasná hvězda, která bude viditelná i ve dne,” řekl Guinan. Vysvětlil, že bezprostřední hrozbou pro život na Zemi Betelgeuze nebude, ultrafialové záření z hvězdné exploze by ale mohlo spálit ozon v atmosféře.

Až stávající hvězda vyhoří na železné jádro a nebude schopna jaderné fúze, rychle se zhroutí, což následně povede k explozi. Bývalý červený veleobr se rozzáří jasnou modrou barvou, která bude žhnout tři až čtyři měsíce. Proces vyhasnutí pak potrvá asi rok.

Hvězda Betelgeuze pronikla i do pozemské kultury, z jejího okolí například pocházela postava Forda Prefecta z knihy Stopařův průvodce po galaxii, v Hvězdných denících ji zmiňuje Stanisław Lem a anglickou slovní hříčkou dala jméno i postavičce zlého skřítka Beetlejuice.

Reklama

Související články

První česká exoplaneta se jmenuje Makropulos

Makropulos – tak zní jméno první česky pojmenované exoplanety, tedy planety mimo Sluneční soustavu. Poprvé v historii totiž mohli Češi vymyslet oficiální název...

Výběr článků

Načítám