Hlavní obsah

Bioskleník umožní hendikepovaným pracovat i v zimě

Novinky, Karel Kvapil

Na biofarmě v Ledcích u Slaného vyroste v září temperovaný bioskleník určený pro práci mentálně postižených osob.

Článek

Malou farmu, ve které pod dohledem asistentů pracují čtyři zaměstnanci s mentálním postižením, provozuje nezisková organizace Etincelle od roku 2008.

Na skleník přispěla Nadace OKD

„Na Ledecké biofarmě chováme ovce a pěstujeme zeleninu. Temperovaný bioskleník pomůže prodloužit období, kdy je na farmě práce pro jednotlivé lidi s postižením,“ říká koordinátorka projektu Kateřina Broža Zápotocká.

Stávající skleník umožňuje práci na jaře a v létě, kdy zde zaměstnanci pěstují zeleninu a bylinky pro přímý prodej na farmářských trzích. Produkty putují také do obchodů se zdravou výživou. Vznik bioskleníku umožní příspěvek Nadace OKD ve výši 300 tisíc korun. Ta letos rozdělila v grantech 53,9 miliónů korun, z toho více než devět miliónů šlo na podporu chráněných a sociálně terapeutických dílen.

„V zimních a prvních jarních měsících je na farmě nouze o pracovní aktivity, což nám pomůže vyřešit temperovaný skleník. Částka poskytnutá Nadací OKD pro nás bude velkým přínosem, protože na opravu a modernizaci skleníku bychom jinak neměli vlastní prostředky. Příspěvek nám umožní prodloužit vegetační dobu rostlin, které budeme ve skleníku pěstovat a tím pádem se zvýší i naše konkurenceschopnost na trhu s bioprodukty,“ doplňuje Zápotocká.

Farma slouží i pro zooterapii

Kromě zaměstnanců mohou pracovat se zvířaty i další hendikepovaní lidé formou zooterapie. Biofarma nabízí veřejnosti i školám možnosti návštěv. Děti i dospělí se mohou seznámit nejen s pěstováním bioproduktů, ale také na konkrétním příkladu pochopit nutnost začleňování lidí s postižením do společnosti.

„Rok 2011 je kvůli hospodářské situaci, snižování státních dotací i legislativním změnám pro chráněné dílny velmi náročný, proto jsme se letos zaměřili právě na pracovní integraci hendikepovaných. Podpořili jsme stabilizaci a rozvoj více než třiceti chráněných dílen z celé republiky,“ vysvětlil letošní priority Nadace OKD její ředitel Jiří Suchánek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám