Hlavní obsah

Astronomickým snímkem měsíce se stala zářivá kometa nad Pradědem

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Titul Česká astrofotografie měsíce za červenec získalo – nepřekvapivě – zachycení jasné komety Neowise, konkrétně snímek nazvaný Velká kometa roku 2020. Autorem je Václav Paveza.

Foto: Václav Paveza, Česká astronomická společnost

„Velká kometa roku 2020“. Místo a datum pořízení: Vysoká hole, Hrubý Jeseník; 14. 7. 2020

Článek

Po jasných kometách Hale-Bopp a Hjakutake z konce minulého století nám letos příroda poslala další kometu, kterou jsme mohli pohodlně pozorovat pouhým prostým pohledem.

Před 25 lety byla objevena superjasná Hale-Boppova kometa, „předvoj“ současné Neowise

Věda a školy

„Fotili ji snad všichni astrofotografové, snímků se do tradiční soutěže Česká astrofotografie měsíce sešlo opravdu hodně. Z mnoha fotografií vybrala porota obrázek komety Václava Pavezy nad vrcholem hory Praděd, promítající se vedle vysílače,“ popsal Pavel Suchan z České astronomické společnosti a Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Václav Paveza ji fotograficky zaznamenal v Jeseníkách v polovině července.

Foto: Václav Paveza, Česká astronomická společnost

Velká kometa roku 2020. Místo a datum pořízení: Vysoká hole, Hrubý Jeseník; 14. 7. 2020

Kometa NEOWISE C/2020 F3 byla objevena 27. března 2020. Tehdy ještě odborníci netušili, jaké nebeské představení nám nakonec předvede. To bylo zřejmě až po jejím průletu kolem Slunce.

„Nebyla sice až tak úplně jasná, jak slibovali optimisté, nebyla však ani tak slabá, jak slibovali pesimisté. Byla tak akorát, abychom ji mimo město i s dlouhým ohonem (má dva, jeden je viditelnější) mohli vidět pouhým okem a o mnoho lépe ještě dalekohledem. Ovšem své žně měli hlavně astrofotografové,“ doplnil za porotu soutěže Marcel Bělík, ředitel hvězdárny ve východočeské Úpici.

Obíhá Slunce opačným směrem než planety

Daná kometa se okolo Slunce pohybuje retrográdně, tedy v opačném směru než například planety. Přiblížení ke Slunci, s perihéliem (přísluním) 3. července 2020, výrazně změnilo parametry její dráhy a prodloužilo její oběžnou dobu ze 4500 let na 6700.

NASA ocenila už druhou českou fotku komety Neowise

Věda a školy

Průměr jádra Neowise se odhaduje na pět kilometrů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám