Hlavní obsah

Anglistika a filozofie patří k nejlepším univerzitním oborům

Novinky,

Univerzita Karlova uspěla v mezinárodním žebříčku vysokých škol QS World University Rankings. Umístilo se v něm dokonce 19 jejích oborů. Nejlépe je na tom anglistika, filozofie a geografie. Ty se umístily v první stopadesátce. Daří se i ČVUT či brněnské Masarykově univerzitě. Mezinárodní žebříček měřil zejména kvalitu vědecké práce a reputaci školy.

Foto: archív FF UK

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Článek

Anglistice pražské Filozofické fakulty (FF UK) velmi pomáhá celoživotní působení profesora Martina Hilského, světově uznávaného odborníka na dílo Williama Shakespeara.

Z pražské anglistiky na Oxford

Hilský pražskou anglistiku proslavil i v zahraničí, roku 2011 přivedl do Prahy prestižní shakespearologický kongres.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Martin Hilský

Úspěchů dosahují i Hilského studenti. „Není výjimkou, že absolventi zdejší anglistiky pokračují v magisterském či doktorském studiu na Oxfordu a Cambridgi,“ říká mluvčí FF UK Ina Píšová.

Filozofie není nepraktický obor

I druhý z oborů FF UK, filozofie, je spjat se známými jmény filozofa Miroslava Petříčka a teologa Tomáše Halíka, držitele „nobelovky pro teology“ Templetonovy ceny a čestného doktorátu Oxfordské univerzity.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Římskokatolický kněz a teolog Tomáš Halík

„Filozofie není zdaleka nepraktický obor. Učí například porozumění složitým, komplexním systémům a řada našich absolventů pak pracuje ve vrcholovém managementu,“ dodává Píšová.

Třetí z oborů, geografie na Přírodovědecké fakultě UK, se v žebříčku umísťuje již několik let po sobě.

ČVUT má v žebříčku sedm oborů

Z dalších českých vysokých škol se v letošním žebříčku umístily brněnská Masarykova univerzita ve čtyřech oborech a ČVUT v Praze v sedmi.

Stavebnictví a architektura na ČVUT se dokonce umístily mezi prvními 150 obory, což je vynikající výsledek. Dále žebříček z této univerzity obsahuje obory strojírenství, fyzika a astronomie, elektrotechnika, informatika a také matematika.

Brněnská škola se umístila v oborech lingvistika, zemědělství, lékařství a biologie, ve třech inženýrských a technických oborech bodovalo i Vysoké učení technické (VUT) z Brna.

Žebříček byl sestaven ze čtyř a půl tisíce vysokých škol po celém světě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám