Hlavní obsah

Zrekonstruovaný evangelický kostel v Bohuslavicích se stává kulturním centrem obce

Novinky, Dana Ehlová

Evangelický kostel v Bohuslavicích nad Metují, po rozsáhlé rekonstrukci znovu slavnostně otevřený na první adventní neděli 2. prosince, se opravdu stal, jak v ten den sliboval starosta Jiří Tojnar, centrem kulturního dění v obci.

Foto: Dana Ehlová

Polyfonní sdružení z Nového Města nad Metují

Článek

V pátek 21. prosince v něm proběhl poslední z cyklu adventních koncertů. Po pěveckém sboru Kácov z Nového Města nad Metují, který vystoupil jako první během slavnostního otevření, zavítal do Bohuslavic smyčcový soubor Archi noc brio a pěvecký sbor Terénní berušky také z Nového Města nad Metují, třetí v pořadí byl Vysokoškolský umělecký soubor z Pardubic.

Na úvod závěrečného adventního koncertu vystoupily mladé zpěvačky z polských Pieszyc s vánočními skladbami na reprodukovanou hudbu. A poté už nádherné prostory evangelického kostela rozezněly hlasy a nástroje novoměstského Polyfonního sdružení řízeného Lukášem Jankem. Hned první skladba Hallelujah Chorus od Georga Friedricha Händela dávala tušit, jak krásný zážitek si ti, kdo přišli, domů odnesou. V programu dále zazněly skladby A. Michny, J. S. Bacha, J. A. Vitáska a dvě části - Gloria, Agnus  - České mše vánoční Jakuba Jana Ryby. Jako sólisté vystoupili Marta Světlíková (soprán), Karla Vondrušková (alt), Josef Kováříček (tenor) a Petr Likavec (bas).

Advent v Bohuslavicích zakončí v předvečer Štědrého dne pásmo koled pod vánočním stromem před zdejším obecním úřadem v podání dechové hudby Valánečka. Na Boží hod, tedy 25. prosince, se v zrekonstruovaném kostele uskuteční slavnostní evangelická vánoční mše.  

Starosta Bohuslavic Jiří Tojnar na dotaz, jaké akce plánuje obec v kostele na příští rok, odpověděl: „I v příštím roce počítáme s cyklem adventních koncertů. Podobné akce by mohly proběhnout i před Velikonocemi. Věříme, že se nám podaří uskutečnit i nějaké hudební akce venku na upraveném okolí kostela."

Z historie evangelického kostela je dobré připomenout, že základní kámen byl položen 26. července 1898 a chrám slavnostně otevřen a posvěcen 3. prosince 1899. V roce 2009 se podařilo chátrající objekt zahrnout do projektu Putování severovýchodními Čechami a Dolním Slezskem bez hranic se záměrem na odkoupení obcí, jeho následnou rekonstrukci a využitím ke kulturním a církevním akcím.

Náklady rekonstrukce ve výši zhruba 6 miliónů Kč byly uhrazeny z evropských fondu a deseti procenty se na nich podílela obec. Slavnostní otevření zrekonstruovaného kostela proběhlo 2. prosince 2012, což bylo na den přesně po 113 letech.    

Reklama

Výběr článků

Načítám