Hlavní obsah

Zpěvačka Leona Machálková zazpívá na Neslýchaně zábavném večeru v Kroměříži

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z hvězd, které vystoupí 14. září na Neslýchaně zábavném večeru ve velkém sále Domu kultury v Kroměříži, bude také Leona Machálková. Koncert, který je určen jak neslyšícím, tak běžnému publiku, organizuje tradičně Poradenské centrum pro sluchově postižené Kroměříž, o. p. s.

Foto: archiv autora

Populární zpěvačka a muzikálová herečka Leona Machálková.

Článek

Na scéně populární hudby a muzikálové scény se Leona Machálková (ročník 1967) pohybuje přibližně pětadvacet let. I když absolvovala v Olomouci Filozofickou fakultu Univerzity Palackého obor český jazyk-dějepis, láska k hudbě a zpěvu byla přece jenom silnější.

Už během studií se věnovala recitaci poezie, hrála v Malém S-divadle, ale také zpívala se dvěma amatérskými kapelami – s folkovým Damijánem a jazzovým Znamením dechu, se kterými se objevovala na celostátních kolech soutěží a přehlídek typu Rockfest, Porta, Moravské folkové léto, Wolkerův Prostějov, Šrámkův Písek, Šrámkova Sobotka, Vokalíza apod.

Profesionální kariéru zahájila začátkem 90. let v pražském divadle Semafor, vedle toho moderovala na rádiu Evropa 2, v České televizi uváděla hudební pořad Telerezonance a zpívala s jazzrockovou skupinou Znamení dechu.

Od roku 1993 se datuje i její účinkování v pražských muzikálových inscenacích, které jí zajistily publicitu a přinesly popularitu. Na začátku to byly tituly jako West Side Story, Dracula a Monte Cristo, později Jesus Christ Superstar, Les Miserables, Jekyll a Hyde, Angelika, Jack Rozparovač, Robin Hood a Hamlet, v poslední době Romeo a Julie nebo Mamma Mia!.

Známá byla zpěvaččina spolupráce s hitmakerem Karlem Svobodou, ale vystupovala také se skupinou UNO Dancers v show Nikita a Šachmat a v letech 2011 a 2012 jela turné s muzikálem na ledě Popelka V letech 2006 – 2007 spolupracovala s Jaroslavem Svěceným a Jiřím Škorpíkem na projektu Concerto Grosso, ve kterém rozvíjela své schopnosti také jako instrumentální vokalistka.

Za řadová alba i kompilace a výběry sklízela úspěchy v podobě zlatých a platinových desek. Prozatím poslední album, které vyšlo loni, se jmenuje Duety a tak, jak název napovídá, přináší dvojzpěvy s jejími kolegy.

Zpěvačka aktivně koncertuje nejen se svou kapelou, ale pravidelně spolupracuje s jinými orchestry, například s Big Bandem Felixe Slováčka, Boom Bandem, Pájky Pájk Martina Kumžáka, Orchestrem Státní opery Praha, zlínskou či královéhradeckou filharmonií.

Přitom nejde jen o běžné koncerty. Na jaře 2014 jela se Zdeňkem Podhůrským a kapelou turné charitativních koncertů Číslo na Boha, aby společně pomohli dětem z regionu v daných městech.

V loňském roce uspořádala s agenturou Bon Art Music „Narozeninový koncert“ v pražském divadle Hybernia a dalším společným projektem je i její prozatím poslední album Duety.

Vedle populární zpěvačky a muzikálové herečky Leony Machálkové vystoupí na Neslýchaně zábavném večeru také mladý šansoniér Jiří Bartoň, formace Karel Gott revival Morava, bubeník Hanz Sedlář, kouzelník Pavel Kožíšek a legendární Yvetta Simonová. Celým večerem bude provázet moderátor Aleš Cibulka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám