Hlavní obsah

Zoologická zahrada v Bojnicích je pro turisty lákavá z mnoha důvodů

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Asi nejznámějším je fakt, že se jedná o nejstarší slovenskou zoo, uvidíte tu ovšem zvířata, chovaná v rámci Slovenska jedinečně zde, stejně jako samotná lokace v těsné blízkosti romantického Bojnického zámku přispívá k atraktivitě místa. Z 430 chovaných druhů jich 280 najdete na Slovensku pouze zde.

Foto: Petr Hejna
Článek

Národní zoologická zahrada Bojnice byla zprovozněna v roce 1955, krom toho, že je na Slovensku nejstarší, je i nejnavštěvovanější.

Výhodou je i členitý, do vrchu pozvolna stoupající terén, který obdobně, jako u jiných stejně situovaných zahrad, umožňuje chov i v horském terénu se vyskytujících zvířat. I proto se řadí mezi zoo všeobecného typu, tedy s chovem nespecializovaným na určitý druh nebo biotop. Zmíněné, v rámci Slovenska pouze zde chované druhy, reprezentuje především níže uvedená pětice zvířat.

Lev berberský, tento bájný král zvířat, je díky loveckým choutkám samozvaného pána tvorstva v přírodě již vyhuben, i v chovných zařízeních čítá světová populace ani ne stovku jedinců. Čtveřici lvů v zoo zastupuje samec Aslan a jeho potomek Ramzes, doplňují je samice Gina a Busetta. Často se setkáme u lva berberského s přídomkem „lev římských arén“.

Další příbuznou šelmou je leopard obláčkový, v kategorii velkých koček však ta nejmenší. I když je bezkonkurenčně vynikající lezec, většinu života tráví na zemi.

Do vivária je nutno se vydat za bingou botswanskou, zvanou v latině  říční pes. Jedná se o endemickou africkou dravou rybu, známou tím, že její častou potravou v přírodě jsou vlaštovky poletující nad hladinou, za kterými dokáže z vody vyskočit. Délka života těchto ryb je osm let, a pro změnu těla 105 cm u samců a přes 70 cm u samic.

Z vysokých poloh východního Tibetu pochází jelen bělohubý, chovaný v necelé desítce evropských zoo, letošní rok byl poznamenán narozením mláděte toho dobyvatele hor - v domovině žije ve nadmořských výškách od 3500 do 5100 m.

Od roku 1984 se v zoo usídlily dvě sloní samice Maja a Gula. Tato opuštěná mláďata slona afrického sem připutovala ze Zimbabwe a jsou to jediní sloni, na Slovensku chovaní, uzavírající symbolicky v paralele s tou africkou tuto bojnickou "velkou pětku".

Ale i další chovaná zvířata stojí za povšimnutí. Pravým opakem mohutných tlustokožců jsou nejmenší opice světa, kosmani zakrslí, u našich sousedů zvaní trpasličí, zde chovaní od roku 2006. Letošní prázdniny přinesly radost chovatelům i návštěvníkům, kosmanímu páru se narodila dvě mláďata, jak je u těchto opiček co se počtu sourozenců týče běžné.

V odlehlejší horní části areálu se nachází rozsáhlý výběh s rodinou vlka eurasijského, kde se vyplatí počkat si u vyhlídkové věže, až v lesním porostu začne dovádět rodinná vlčí smečka, kterou krom samce Wolfieho a mladé samice Daysi tvoří i letos v květnu narozená vlčata.

Výčet zvířat by byl dlouhý, na své si přijdou milovníci šelem, kopytnatců, ptáků, opic, ryb i plazů…, takže uvidíte třeba zde úspěšně rozmnožovaného největšího hada planety anakondu velkou, na pokraji vyhynutí díky kácení pralesů balancujícího orangutana bornejského, hned kousek za vchodem po stromech šplhající pandu červenou, nechybí medvěd, plameňáci a pelikáni, drobné šelmy, sovy i pěvci.

Tak jako po prohlídce zámku často následuje návštěva přilehlé zoo, po toulkách mezi zvířaty obvykle následuje naopak vstup do nádherných prostor zámku. Pro seznámení s nabídkou bojnické zoo je opravdu dobré naplánovat si minimálně půl dne, vzhledem k celkovému počtu chovaných druhů i působivému prostředí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám