Hlavní obsah

ZOO Zlín získala vzácnou kachní dámu

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pižmovka konžská (Pteronetta hartlaubi) je novým ptačím druhem, kterým se od minulého týdne chlubí zlínská ZOO. V rámci Evropy je chováno pouze deset jedinců této vzácné kachny. Samička, která přicestovala z Velké Británie, je základem zlínského chovu, který záhy obohatí další čtyři jedinci.

Foto: ZOO Zlín
Článek

Pižmovka konžská žije nejčastěji v zalesněných mokřadech, jezerech nebo řekách v západní a střední Africe. Zajímavé je, že do dnešních dnů nebylo hnízdo této kachny v přírodě ještě nalezeno. I mezi chovateli vrubozobých ptáků je opravdovou raritou, v rámci evropských zahrad je chováno asi deset jedinců.

"Kachnička přicestovala z Velké Británie, kde se chovem tohoto druhu zabývá nově otevřená zoologická zahrada Shorelands Conservation Centre & Wildlife Gardens. Zatím máme jen jednu samičku, ale počítáme s tím, že právě z této instituce brzy získáme další čtyři kachny. Ty jsou zatím ještě mladé na to, aby takový transport zvládly. Dokonce nevíme, jakého jsou pohlaví," uvedl kurátor zahrady Pavel Shromáždil.

Kachna pižmovky konžské je zatím umístěna mimo návštěvnické prostory, nicméně letní sezónu prožije v některé z venkovních expozic.

Reklama

Výběr článků

Načítám