Hlavní obsah

Život indiánů Severní Ameriky přiblíží nová výstava ve zlínském muzeu

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava dokumentující indiánský život, řemesla i umění začne ve čtvrtek 16. ledna ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU ve Zlíně. Výstavu nazvanou Všichni jsme příbuzní aneb Inspirace indiánskými kulturami Severní Ameriky připravilo Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Vernisáž se uskuteční od 17 hodin.

Foto: Michaela Mitáčková

Část expozice představuje indiánské doplňky.

Článek

„Expozice představuje Čechy, Moraváky a Slováky, kteří se nechali inspirovat kulturami severoamerických indiánů. Její součástí budou ukázky oděvů, šperků, členek i vybavení napodobující život indiánů před více než sto lety,“ uvedla kurátorka výstavy Petra Hanáková.

Artefakty, mezi nimiž nebude chybět ani tradiční domorodé obydlí týpí, doplní i fotografie z táboření v přírodě, pohled na taneční slavnosti powwow, příběhy, myšlenky a vnímání světa původních obyvatel USA a Kanady.

„Nechybí ani část věnovaná setkání se současnými indiány a pohled na střet domorodých obyvatel s „bílou civilizací“,“ doplnila Petra Hanáková s tím, že všechny výstavní předměty zapůjčila komunita lidí zajímající se ve svém volném čase indiánské kultuře. Většina z nich tento životní styl trvale vyznává a přímo i praktikuje.

Během vernisáže zazní i indiánské písně. Součástí výstavy bude také doprovodný program a budou připraveny i edukační programy pro školy. Výstava potrvá do 20. dubna. 

Doprovodný program k výstavě:

Posvátná místa a příběhy indiánského kmene Černonožců - 13. 2. 17:00: Povídání o setkání s indiánským kmenem v jihozápadní Kanadě, jeho zemí, lidmi, příběhy a tradicemi.

Round Dance Night - 21. 2. 18:30: Večer s indiánskou hudbou. Ke kruhovému tanci zahraje hudební skupina z Moravy, která se zabývá tradiční hudbou severoamerických indiánů.

Babi, dědo, pojďme v sobotu za indiány! - 8. 3. 10:00–18:00: Den věnovaný především prarodičům a jejich vnoučatům, ale nejen jim. Příběhy, tvoření a poznávání indiánské kultury pro malé i velké.

Medicínové kolo indiánů kmene Černonožců - 13. 3. 17:00: Harmonie lidské bytosti pohledem tradiční indiánské kultury.

Komentované prohlídky - 4. 2., 4. 3., 1. 4. vždy v 17:00: Rádi se dozvíte více o vystavených exponátech, původních obyvatelích severoamerických plání a lidech, kteří se zabývají jejich kulturou u nás? Přijďte na některou z komentovaných prohlídek.

Reklama

Výběr článků

Načítám