Hlavní obsah

Zhořelecká jezerní slavnost uprostřed léta

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 29. července až do neděle 7. srpna návštěvníci zhořeleckého jezera budou účastni 1. Görlitzer See Woche am Berzdorfer See - Zhořelecké jezerní slavnosti na Berzdorfském jezeře. Město, poblíž kterého se jezero nachází, spolu s řadou sportovních a kulturních organizací připravilo bohatý program.

Foto: Milan Turek

Nejrozsáhlejší severovýchodní pláž Deutsch Ossig nabízí čistý písek a dostatek místa.JPG

Článek

Hudební skupiny se představí jednak na nově zřízeném přírodním hledišti v přístavu nedaleko rozhledny bagr u Hagenwerder, v jižní části jezera v prostoru Blue Lagune, a jednak v Deutsch Ossig v hledišti u Milchbaru (mléčný bar).

Na plážích se odehrají volejbalové turnaje, vystoupí řada hudebních skupin,   představí se cvičenky aerobiku, ale především bude každý den možnost vyzkoušet si nejrůznější druhy sportů na vodní ploše i pod vodou na severovýchodní pláži a v přístavu hned vyzkoušet. Pestrou zábavu a opravdový letní pocit u jezera zajistí havajské taneční vystoupení, klasický koncert, námořnický sbor a hudba na jevišti od Rádia Lužice.

Návštěvníci budou mít v tento den navíc příležitost dozvědět se také více o vývoji krajiny kolem jezera. Görlitz se bude v přístavu prezentovat v informačním stánku a poskytovat informace o investičních záměrech, plánovaných projektech a volnočasových nabídkách. 

Povrchový důl Hagenwerder-Berzdorf, otevřený v roce 1836 jako povrchový důl na těžbu hnědého uhlí, byl uzavřen v roce 1997 a do roku 2013 přetvářen do obřího jezera, v pořadí třicátého největšího v Německu. Byl zatopen vodou z Nisy pomocí potrubí a veřejnosti se nabízí dnes jako gigantický sportovní areál s pestrou paletou aktivit, na vodě, pod vodou i na břehu.

Jezero navštěvují již dnes lidé z Prahy, Královéhradeckého, Středočeského a Ústeckého kraje. Nejčastějšími návštěvníky jsou Liberečané. Pláže u Hagenwerder jsou poblíž vodního zámku osazené nízkými křovinami, pláž Blue Lagune má nádherný bílý písek z Baltu a největší pláží je severní u obce Deutsch Ossig.

V prostoru Deutsch Ossig, kam jezdí městský autobus, prodává občerstvení česká firma za koruny a stejně i německá firma se specialitou rakytníkové zmrzliny.

Prodavačka zmrzliny Monika Otto tvrdí: „O rakytníkovou zmrzlinu (Sanddorneis) je mezi Čechy velký zájem a dokonce sem jezdí pravidelně dva čeští senioři z Liberce, kteří si zmrzlinu dávají pokaždé. Musím ji vždy udělat, když vím, že přijedou, abych je nezarmoutila. Ale máme i jiné druhy a naše občerstvení není dražší než u vás. Můžete zaplatit i korunami.“

O programu oslav jezera Berzdorf poskytuje informace centrum v nádražní budově Deutsch Ossig. Okolo jezera vedou dvě cyklostezky, jedna přímo po břehu má 18 kilometrů, druhá vede k Neuberzdorfské rozhledně - ta měří 24 kilometrů. Nejbližší parkování je v Hagenwerder u bagru nebo u vodního zámku Tauchritz. Park Blaue Lagune je v přestavbě, ale parkovat je možné blíž k hlavní silnici. 

Účast na slavnostech je všude bezplatná a kdo přijede na skupinovou jízdenku, může se autobusem městské dopravy Görlitz dopravit až k jezeru. Aktuální teplota vody je 23 stupně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám