Hlavní obsah

Žena zatajila úmrtí matky a pět let pobírala dávky na její ošetřování

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až pětiletý pobyt za mřížemi hrozí šestapadesátileté ženě z Luhačovic, která neoprávněně po dobu více než pět let pobírala příspěvek na ošetřování své matky i když stará paní už v roce 2011 zemřela.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Ilustrační foto.

Článek

 „Tímto nekalým způsobem si dcera přišla na víc než 55 tisíc korun,“ informovala v pátek policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Žena se o svou nemocnou matku starala od roku 2009, tehdy pobírala měsíčně příspěvek ve výši dva tisíce korun. Následující rok jí příspěvek snížili na 800 korun. „Její matka zemřela v prosinci roku 2011 a povinností dcery jako pečovatelky bylo tuto změnu do osmi dnů nahlásit příslušnému úřadu. Kvůli své špatné finanční situaci tak ale neučinila a příspěvek pobírala dál. V roce 2016 jí dokonce příspěvek na péči navýšili na 880 korun, což jí úředníci písemně sdělili. Ani tehdy se v ženě nehnulo svědomí a nenahlásila neoprávněnost pobírání příspěvku,“ sdělila policistka.

Až šetření příslušného úřadu v srpnu roku 2017 ukázalo, že seniorka před několika lety zemřela a tak úředníci na její dceru podali trestní oznámení. Policisté z Luhačovic jí ve zkráceném přípravném řízení sdělil podezření ze spáchání trestného činu podvod, za který jí hrozí až pětileté vězení.

„Žena se ke svému nekalému jednání přiznala a přislíbila, že dlužnou částku Úřadu práce České republiky řádně splatí,“ dodala Monika Kozumplíková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám