Hlavní obsah

Zemědělská technika na cyklostezce Greenway Jizera

Novinky, Monika Čapková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střední odborná škola a učiliště v Horkách nad Jizerou opět nabízí něco navíc než běžné školy. Ve středu 27. května tam bylo slavnostně otevřeno muzeum zemědělské techniky.

Foto: Monika Čapková
Článek

Nejcennější na tomto počinu je fakt, že si muzeum vybudovali sami studenti oboru zemědělec-farmář pod dohledem učitelů odborného výcviku. Všichni strávili při zrodu mnoho dobrovolných hodin práce. Výsledek je však perfektní. Ocení ho jistě i cyklisté putující po tzv. cyklostezce Greenway Jizera, která obcí prochází.

O historckou stránku věci se postaraly odbornice z muzea Mladoboleslavska, exponáty získali nadšenci od sponzorů a dárců třeba i z řad soukromých zemědělců. Jako kontrast ke starým a však velmi pěkně zrekonstruovaným exponátům byly tentokrát vystaveny i traktory nejnovější výroby.

Chválou nešetřil při slavnostním otevření ani hejtman Středočeského kraje Miloš Petera. Uznání vyslovili i jeho náměstci Milan Němec a Karel Horčička. Velmi pěkná slova pak pronesl i starosta Horek nad Jizerou Jaroslav Skála. Všichni výše jmenovaní byli do prostoru muzea dopraveni stylově v dobových autech a hejtman dokonce v kočáře taženém koňmi.

Příjemný zážitek to byl pro všechny zúčastněné, největší radost však z muzea má vedení školy v čele s Vratislavem Moravou a samotní žáci, kteří nacházejí po vystudování zemědělského oboru široké uplatnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám