Hlavní obsah

Závody v orientačním běhu se ve Štramberku staly atrakcí pro turisty

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 29. března se ve Štramberku konaly dva závody v orientačním sprintu. Dopoledne závod jednotlivců organizoval Sportovní klub orientačního běhu Ostrava, odpoledne klub orientačního běhu Univerzity Palackého v Olomouci pořádal čtyřčlenné štafety v orientačním sprintu.

Foto: Josef Zajíc

Štramberské štafety . Štramberská trůba v mlze 29.3.2014

Článek

Ve sportovní hale měli sraz orientační běžci z Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Dopoledne byl v Národním sadu u základní školy a na náměstí ve Štramberku odstartován závod v orientačním sprintu. V jeden okamžik se běželo na dvou mapách pro OB Štramberk - Národní sad a Štramberk - Trúba Mistrovství Moravskoslezského a Olomouckého kraje v orientačním sprintu.

Sprintérské tratě od 1,3 do 1,9 km vedly v náročném kopcovitém, svažitém terénu. Závodníci všech vyhlášených kategorií tak měli dost náročnou práci v maximální rychlosti svou trať zdolat. Celkem jich bylo 550 a stali se atrakcí pro přítomné turisty. Ti, především na náměstí ve Štramberku, se zájmem sledovali závodníky, kteří běhali okolo Štramberské Trúby.

Odpoledne ve 14 hodin byl v Národním sadu odstartován velmi atraktivní závod čtyřčlenných štafet v orientačním sprintu. Nová zajímavá disciplína má letos v České republice premiéru a bude také zavedena při uspořádání Akademického mistrovství světa v orientačním běhu, které se bude konat od 10. do 17. srpna v Olomouci.

Ve štafetě se střídají vždy dvě ženy a dva muži tak, že na první úsek nastupuje žena, předává muži, přebírá žena a na čtvrtý finišmanský úsek nastupuje muž. Tato kombinace je ve všech věkových kategoriích od žactva, dorostu, dospělých až po nejstarší kategorii veteránů stejná.

Závod je velmi atraktivní. Diváci byli soustředěni nejen na startu, předávce a v cíli, ale také okolo Jeskyně Šipka a na dalších místech Národního parku ve Štramberku. K velmi dobrému a rychlému průběhu závodu štafet přispělo krásné počasí. Dopolední hustá mlha se rozplynula a konečně byla zřetelně vidět dominanta města - Štramberská Trúba. Na rozdíl od domácích a turistů bylo pro zúčastněné závodníky atrakcí cukroví slazené medem a ochucené tajným kořením - známé Štramberské uši. 

Dopolední sprint, Mistrovství Moravskoslezského a Olomouckého kraje, v hlavních kategoriích vyhráli: D 21 Lenka Poklopová z SK UP Olomouc, která zaběhla trať 1,8 km za 15:12 minut, a v kategorii H 21 - Ondřej Kantor z TJ TŽ Třinec. Absolvoval 1,9 km s převýšením 150 m a při 17 kontrolách trať za 15:50 minuty.

Odpolední závod ve čtyřčlenných štafetách v orientačním sprintu vyhráli v kategorii DHDH 21 závodníci z TJ TŽ Třinec: Kateřina Argalášová, Ondřej Kantor, Jana Tesařová a Michal Argaláš. Náročné kopcovité tratě zdolali za 60:23 minuty.

Pořadatelé odměnili závodníky nejlepších tří štafet v kategoriích žactva DHDH 12-14, dorostu DHDH 16-18, dospělých DHDH 21 a veteránů mladších DHDH 140 a starších DHDH 220 medailemi a originálními diplomy.

Závody se pořadatelům z SKOB Ostrava pod vedením Josefa Juřeníka  a Sportovního klubu OB Univerzity Palackého v Olomouci za vedení Dušana Vystavěla podařily. Závodníci i diváci byli v okolí Štramberské Trúby spokojeni.

Související témata:

Výběr článků

Načítám