Hlavní obsah

Závod Grand Prix Silesia 2018 byl úspěšným setkáním orientačních běžců

Novinky, Josef Zajíc

V neděli 22. července skončil úspěšně třídenní mítink Grand Prix Silesia 2018 orientačních běžců v okolí Mokrých Lazců v údolí říčky Ohrozimy. Závodu se zúčastnilo 397 závodníků ve 39 kategoriích rozdělených podle věku, výkonnosti a pohlaví.

Foto: Josef Zajíc

Opava 23.7.2018 Třídenní orientační závod GRAND PRIX SILESIA 2018. Cesta na start.

Článek

V České republice slavné třídenní závody Grand Prix Silesia začaly psát svoji historii v roce 2002, kdy se měli možnost sejít v srpnu orientační běžci v krásných lesních terénech v okolí Opavy. V průběhu času se závody konaly i dalších částech Moravskoslezského a Olomouckého kraje.

Velmi dobře zorganizovaný závod připravil kolektiv členů sportovního kolektivu Orientační Běh Opava, z. s. a jejich přátel v termínu od 20. do 22. července. Centrum závodu, shromaždiště a kemp byl umístěn na louce jihovýchodně od Mokrých Lazců a severozápadně od Hrabyně v údolí říčky Ohrozimy.

Pořadatelé pod vedením ředitele závodu Miroslava Hadače spolu s hlavním rozhodčím Tomášem Borunským připravili třídenní pestré a fyzicky náročné závody.

Tratě v pěkném terénu připravili Tomáš Holas, Luděk Valík a Tomáš Kovalčík. Kromě tří náročných etap si zájemci mohli zaběhnout i vložený lesní sprint a večer poslechnout koncert.

„Závody se vydařily. Účastníci jsou spokojení. Když jsou spokojení závodnici, jsou spokojení i pořadatelé. Uspořádali jsme již 18. ročník, takže jsme plnoletí. Pro závodníky, jak je zvykem na závodech Grand Prix Silesia, bylo postaveno zázemí pro rozsáhlý kemp na louce pod hrabyňským památníkem. Účastníci závodu byli z České republiky, Slovenska a významná část závodníků dorazila z Polska. K závodu jsme připravili na všechny etapy a vložený závod kvalitní mapy z dílny nejlepších českých mapařů Zdeňka Lenharta a Evžena Cigoše. Mapy byly prověřeny v roce 2017 na celostátních závodech nejvyšší úrovně,” řekl po třetí závěrečné etapě ředitel závodu Miroslav Hadač.

Po ukončení závodu proběhlo slavnostní vyhodnocení. Vyhodnoceni byli účastníci všech 34 kategorií, které byly rozdělené podle věku, výkonnosti a pohlaví.

Výsledky nejlepších v hlavních kategoriích:

Kategorie D 21 A: závodnice uběhly 16,6 km (měřeno vzdušnou linkou), absolvovaly 46 kontrolních bodů v terénu: 1. Monika Doležalová, KAM(OK Kamenice) 142:24 min., 2. Barbora Chudíková, SJI (Jičín) 161:21, 3. Šárka Jelínková, PGP (Sportovní klub Praga) 181:32.

Kategorie H 21 A: závodníci uběhli 20,7 km a absolvovali 60 kontrol: 1. Filip Hadač, AOP (Orientační Běh Opava) 158:48, 2. Zdeněk Rajnošek, KSU (Šumperk) 164:12, 3. Pavel Rychlý, KRN (Krnov) 174:35.

Sportovní klub Orientační Běh Opava z. s. uspořádá v termínu 8. - 9. září závody žebříčku B Morava v Jakartovicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám