Hlavní obsah

Zastávky se proměnily v ateliéry pod širým nebem

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zastav! se na umění. Tak se jmenovala akce Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně, která se zapojila do Evropského týdne mobility. Na čtyřech zastávkách vznikly výtvarné ateliéry pod širým nebem. Do akce se zapojily především děti, které si tak zkrátily čekání na vozy městské hromadné dopravy.

Foto: archív KGVU ve Zlíně
Článek

Na výtvarníky mohli lidé narazit na zastávce Školní, Dlouhá, Náměstí Míru nebo Náměstí Práce. V improvizovaných ateliérech nechyběly malířské stojany a nejrůznější výtvarné potřeby.

Zadání pro kolemjdoucí bylo jednoduché. „Nechtěli jsme akci spojovat s žádným tématem. Jednoduše měli lidé za úkol se zastavit a namalovat cokoliv, co je v tu chvíli napadne, co kolem sebe vidí, co mají rádi apod.,” řekla galerijní lektorka Klára Kollárová s tím, že akce měla zároveň upoutat pozornost na Krajskou galerii výtvarného umění ve Zlíně a lidi nalákat na prohlídku jejích stálých i krátkodobých výstav.

Většinou tvořily děti. Ty kreslily nejrůznější pohádkové postavy, zvířata nebo své okolí. Ostych však ztratili i někteří dospělí, kteří malovali například rostliny nebo zcela abstraktní motivy.

Každý umělec dostal za své hotové dílo vstupenku do galerie, kde budou díla ze zastávek vystavena od 7. do 30. října. Celkem se sešlo několik desítek obrázků, převážně malovaných tužkou a pastelkami.

Reklama

Výběr článků

Načítám