Hlavní obsah

Zámek Valdštejnů v Litvínově prožívá Vánoce po celý rok

Novinky, Tereza Zatřepálková

Vánoce po celý rok můžete prožít na zámku Valdštejnů v Litvínově. Tedy alespoň v rámci stejnojmenné výstavy, jejíž vernisáž proběhne 27. listopadu od 17 hodin ve Velkém sále zámku.

Foto: archiv města Litvínov

Zámek Valdštejnů v Litvínově prošel po letech chátrání rozsáhlou proměnou. V současnosti ve svých prostorách nabízí pestrou škálu společenských akcí.

Článek

Pokud hledáte inspiraci pro vánoční výzdobu na letošní rok, určitě zavítejte na výstavu Vánoce po celý rok, která se již po několikáté koná v litvínovském zámku Valdštejnů. Vedle tradičně ozdobených stromečků uvidíte i řadu netradičních a originálních variací. 

K vidění jsou ozdoby paličkované, porcelánové, látkové, papírové nebo z různých součástek. Samozřejmě zde najdete i tradiční perníčky, vyšívané ozdoby, foukané sklo, korálky, ale i kreslený humor.

Výstava potrvá od 28. listopadu 2018 do 24. listopadu 2019 a můžete ji navštívit v otevíracích hodinách zámku. Pokud jste již v minulosti výstavu zhlédli, nemusíte mít obavu, že uvidíte stejné výtvory. Každý rok se ozdoby mění, takže je stále co obdivovat. 

Výstava Vánoce po celý rok je jen jednou z mnoha společenských akcí pořádaných zámkem Valdštejnů v Litvínově. Zámek po dlouhá léta chátral. Změna přišla až v roce 1995. Za dnešní podobu zámek vděčí kompletní rekonstrukci ukončené na sklonku roku 2014. 

Zámek dostal novou fasádu, okna, dveře a podlahy. Restaurátoři opravili kování a kamenné portály a ostění. Vznikla také plošina pro vozíčkáře. Obrovskou proměnou prošla největší místnost v zámku, která byla v minulosti přepažena na byty. Bylo vybouráno vložené patro a příčky a byly restaurovány malby.

Díky rozsáhlé rekonstrukci se zámek mohl zapojit do národní putovní výstavy Má vlast cestami proměn, která již 10. rokem prezentuje pozitivní proměny krajiny i staveb z celé naší republiky. Zámek také můžete podpořit v hlasování o nejlepší proměnu daného ročníku.

Informace o výstavě i soutěži najdete na internetových stránkách cestamipromen.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám