Hlavní obsah

Zámek v Mníšku pod Brdy připravil podvečerní prohlídky S andělem

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mníšeckým zámkem se bude v sobotu 4. srpna od 16.00 hodin procházet bílá paní a anděl. Průvodkyní bude čertice. Nejoblíbenější podvečerní prohlídky jsou plné zábavy i napětí.

Foto: Jana Digrinová

Prohlídky s pohádkovými bytostmi jsou oblíbené. Anděl děti pasuje do šlechtického stavu.

Článek

„Děti, jestlipak víte, co si oblékali ve středověku rytíři nejčastěji?“ ptá se průvodkyně zámeckými komnatami. Děti volají jedno přes druhé a poznávají přilbu, rukavice, nákrčník a další chrániče těla, které visí na stěně v nástupní hale. Děti zjišťují, že brnění vážilo až třicet kilogramů a že někteří rytíři používali k obraně i štíty různých tvarů a velikostí.  

Mníšecký zámek byl ve 14. století tvrzí a tak si chvíli čertice s dětmi povídá o tom, jak taková tvrz vypadala, jací lidé žili dřív na hradě. Jak se vlastně člověk mohl stát rytířem? „Tahle otázka zajímá hlavně kluky nejvíc, dívají se na mě s vykulenýma očima a je vidět, že život rytíře jim připadá dobrodružný a plný změn a zvratů,“ popisuje reakce dětí průvodkyně Růžena Langerová, jejíž poutavé vyprávění děti milují.  

Nejvíc jsou děti překvapeny při vstupu do Zimní jídelny, jejíž součástí je v jedné ze zámeckých věží – kaple. Tam totiž klečí anděl Serváce Engela z Engelsflussu, drží v ruce meč a přináší dětem poselství. Odvážné děti jsou pasovány do šlechtického stavu a odnášejí si i malý dárek, který jim tuto slavnostní chvíli bude připomínat.  

Na arkádě, kterou nechal postavit jeden z posledních majitelů zámku baron Theodorich Kast, se prochází bílá paní a zve děti za dalším tajemstvím, které skrývají zámecké komnaty. „Děti nejvíc obdivují dětský pokoj s hračkami. Jsou tu panenky, medvídci, koníčci, ale také klícka pro rosničku nebo velký domeček pro panenky,“ popisuje komnatu průvodkyně-čertice.  

Prohlídky začínají v 16.00 hodin a doporučujeme se na ně objednat. Bývají často opravdu vyprodané.  

Na zámku jsou připraveny různé prohlídky pro rodiny s dětmi každý den, mimo pondělí a prohlédnout si můžete také výstavu fotografií památek ze Slovenska a Švýcarska, které jsou na seznamu památek UNESCO.  

Program zámku Mníšku pod Brdy:

4. srpna od 16.00 - S Andělem – dobrodružné putování zámkem Mníškem s pohádkovými bytostmi

5. srpna od 10.30 – prohlídka Tři věže a panenky v historických kostýmech

7. – 10. srpna – prohlídka Tři věže a panenky v historických kostýmech  

11. srpna od 20.30 Útes – multimediální představení

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám