Hlavní obsah

Zámek v Doudlebách nad Orlicí nabízí mnohem víc než jen prohlídku interiérů

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šest dní v týdnu bude ještě do konce září otevřen zámek v Doudlebách nad Orlicí. Návštěvníci mohou vidět nejen zajímavé interiéry či dvě výstavy, ale určitě jim přijde vhod i procházka zámeckým parkem v sousedství nedávno zbudované obory.

Foto: Robert Rohál

Renesanční zámek v Doudlebách nad Orlicí.

Článek

Zámek dal v roce 1588 postavit Mikuláš Starší z Bubna. Původně sloužil jako letní sídlo, později byl využíván jako lovecký zámek. Bez zajímavosti není, že rod Bubnů stavbu vlastní (s výjimkou let 1948 - 1993) nepřetržitě. Nevelký, leč půvabný zámek je dílem italských renesančních umělců. Unikátní sgrafitová výzdoba, pokrývající všechna vnější i vnitřní průčelí, je vysoce ceněna odborníky i širokou veřejností.

Renesanční zámek, ve kterém před časem natáčel režisér Juraj Jakubisko svůj velkofilm Báthory, nabízí nejen prohlídku unikátních interiérů s výkladem, ale návštěvníci mohou posedět i v zámecké kavárně. Kromě toho mohou vidět i fotografický cyklus „Komtesa“, který vytvořil loni právě v prostředí doudlebského zámku autor této zprávy. Také tento cyklus bude v zámku k vidění do konce září a od října bude s další autorovou kolekci „Doudlebské motivy“ vystaven v galerii Lapidárium v nedaleké Dobrušce.

Kromě pondělí je doudlebský zámek otevřen po celý týden (vždy od 9 do 17 hodin, přičemž poslední prohlídka začíná v 16 hodin) až do konce září - a nudit se v něm rozhodně nebudete. Děti bývají zpravidla nadšeny z tzv. Babiččina dvorečku (sídlí nalevo od zámecké brány), kde zámečtí majitelé chovají krávy, ovečky, kachny, králíky, kozy a další domácí zvířectvo.

Zdaleka to však není všechno -  už dva měsíce je v prostorách zrekonstruované sýpky zpřístupněna výstava historických kočárků a panenek, pocházejících z celoživotní sbírky Jaroslavy Fichtnerové z Velkých Losin.    

Další informace:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám