Hlavní obsah

Zámek Napajedla má pro sběratele turistickou známku

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Napajedla má svou vlastní turistickou známku. Historické barokní sídlo se tak zařadilo na seznam míst, kde si mohou zájemci zakoupit oficiální turistickou známku. Jinde tyto známky nelze zakoupit.

Foto: www.turisticke-znamky.cz

Nová turistická známka zámku Napajedla.

Článek

Originální turistické známky jsou kulaté, dřevěné a vypalované plakety, kterou jsou suvenýrem a zároveň i určitým potvrzením o dosažení turisticky atraktivního místa. 

„Na naší turistické známce, která je označena číslem 1886, je vyobrazen samotný zámek. V prodeji je celoročně,“ řekla manažerka zámku Petra Psotková.

Navazující číslovaná řada známek sleduje hřebeny hor, toky splavných řek, mapuje hrady, zámku, přírodní a technické památky. Zakoupit je lze také ve vybraných historických městech, zpřístupněných jeskyních, zoologických zahradách a na mnoha dalších zajímavých místech.

Více o známkách, mapách, zajímavých soutěžích a tipech na výlety naleznou zájemci na internetových stránkách http://www.turisticke-znamky.cz. Celý systém je neustále rozšiřován o další místa.

Zámek Napajedla je postaven ve stylu pozdně francouzského baroka. Je to elegantní, jednoduchá volně stojící dvoukřídlá budova ve tvaru písmene „U“, kde ve třech podlažích, mimo pokojů služebných a příslušenství, bylo přes 50 obytných místností.

Dominantou zámku je zcela jistě nádherný kruhový zrcadlový sál, který sloužil především pro přijímání návštěv na zámku či k tančení při slavnostních příležitostech. Dále je zde salonek holandských mistrů, barokní salonek, rozlehlá zámecká jídelna a celá řada dalších zajímavých prostor. V místnostech v prvním patře jsou vysoké stropy, které jsou bohatě štukované.

Zámek Napajedla se loni poprvé ve své historii plně otevřel veřejnosti. Kromě prohlídkových okruhů jsou v něm přístupné stálé expozice, zámecká kavárna nebo se lze ubytovat v zámeckých apartmánech. V zámku se konají také svatební obřady či hostiny, v reprezentativních prostorách se pořádají nejrůznější akce – koncerty, degustace vín, firemní akce či kongresy. Více na www.zameknapajedla.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám