Hlavní obsah

Zámek Mníšek zve návštěvníky zdarma na prohlídku

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při příležitosti pondělního Mezinárodního dne památek a historických sídel pozve zámek v Mníšku pod Brdy v neděli 17. dubna své návštěvníky zdarma na prohlídku I. okruhu s 11 bohatě vybavenými reprezentačními místnostmi. Na rodiny s dětmi čeká o víkendu tradičně speciální Pohádková prohlídka.

Foto: Anna Čelouchová
Článek

Na začátek příštího týdne připadne Mezinárodní den památek a historických sídel. Zámek v Mníšku pod Brdy při té příležitosti nabídne v neděli 17. dubna vstup do první prohlídkové trasy zdarma.

Na ní jsou k vidění reprezentativně zařízené jídelny, salóny, kaple, knihovna či pracovna, jež představují bydlení drobné šlechty v době první republiky. Kdo nestihne zavítat, nemusí smutnit, podobná možnost se naskytne pak také v září při Dnech evropského dědictví.

V pokojích se kromě tradičního vybavení nacházejí také mnohé zajímavé či kuriózní předměty. Mezi ně se řadí například kratiknot na uhasínání svíček, lis na vymačkávání citrónů, porcelánová čínská soška sloužící jako seismograf, kleštičky na doutníky v podobě bažanta, čajová panenka nebo zvonek na služebnou, který vypadá zrovna jako služebná.

Vstup na první trasu bude v neděli umožněn pouze s platnou vstupenkou vyzvednutou zdarma na pokladně zámku. Vstup zdarma se nevztahuje na organizované skupiny.

O víkendu jsou zváni také dětští návštěvníci. V sobotu i neděli 16. a 17. dubna jsou pro ně přichystány Pohádkové prohlídky s princeznou a v plném proudu je už také příprava akce Dětský den aneb Jak se stát rytířem, která se koná v zámecké zahradě v neděli 29. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám