Hlavní obsah

Zámek Lysice proslavili filmoví četníci

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na západním okraji Moravského krasu mezi lesy a mírnými kopci leží městečko Lysice s malebným zámkem obklopeným vodním příkopem, terasovitou francouzskou zahradou se sloupovou kolonádou a prastarou oborou. Od roku 2002 je zámek Lysice národní kulturní památkou.

Foto: Leona Roháčková

Zámek Lysice nabízí návštěvníkům řadu zajímavých expozic

Článek

Původní renesanční tvrz se v 17. století proměnila na renesanční a později barokní zámek. Nádherné interiéry a přilehlá zahrada už přilákaly řadu filmařů. Točily se zde i dva díly Četnických humoresek a pohádka Království potoků.

Kromě barokního a rokokového nábytku je zde k vidění pozoruhodná sbírka českého skla, kompletní sbírka japonských zbraní a jedna z vůbec největších sbírek malovaných terčů. Lysice se mohou pochlubit i unikátní sbírkou předmětů z Orientu, kterou na svých cestách shromáždil jeden z majitelů panství, hrabě Erwin Dubský.

Romanticky založení návštěvníci by si neměli nechat ujít prohlídku nádherné zahrady, kde nechybí ani kolonáda s krytou pergolou. Navíc pouze v Lysicích můžete navštívit zahradnictví s ojedinělou fíkovnou a oranžerií. 

V sobotu 13. srpna se zde opět uskuteční akce Rozmarné zámecké léto, která nabídne noční kostýmované prohlídky zámku. Vstupy jsou ve 20, 21 a 22 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám