Hlavní obsah

Zámek Frýdlant mimořádně zpřístupní hradní věž, bývalý maják poutníků a kupců

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zámek Frýdlant mimořádně zpřístupní nejstarší památku Frýdlantska, hradní věž, která bývala „majákem“ všem poutníkům a kupcům. Návštěvníci si ji budou moci prohlédnout o víkendu 20. a 21. června.

Foto: NPÚ
Článek

Hradní věž podle vyprávění bývala „majákem“ všem poutníkům a kupcům na staré kupecké stezce z jižní Evropy na sever. Tato mohutná věž zvaná Indica (pochází zhruba z roku 1014) tvořila jádro hradu a na jejím plochém vrcholu byl zapalován oheň, aby zajistil obchodníkům bezpečí.

Věž, z níž je krásný pohled na město i okolí včetně celého panoramatu Jizerských hor, bude mimořádně zpřístupněna o víkendu 20. a 21. června.

Zámek Frýdlant 

Frýdlant patří k nejrozsáhlejším a nejvýznamnějším památkovým celkům v severních Čechách. Středověký hrad vybudovaný kolem poloviny 13. století, rodem Bibrštejnů, byl zveleben výstavbou nového renesančního zámku a kaple rodem Redernů (1558 - 1621).

Poté se stal vlastnictvím Albrechta z Valdštejna (1622 - 1634), který ho koupil za 150 000 zlatých a postupně vybudoval obrovskou hospodářskou doménu. Frýdlantsku se tehdy říkalo Terra felix - Šťastná země.

Po Albrechtově zavraždění v roce 1634 získala majetek od císaře významná šlechta v diplomatických a vojenských službách u císařského dvora Gallasové, od roku 1757 Clam-Gallasové, kteří zde pobývali do roku 1945, kdy Frýdlant přešel na stát.

Hrad byl pro turisty zpřístupněn již roku 1801, čímž se stal prvním hradním muzeem ve střední Evropě. Kromě sbírek zámeckého nábytku a vybavení je součástí expozice také sbírka zbraní a dýmek a také zámecká obrazárna.

Reklama

Výběr článků

Načítám