Hlavní obsah

Zámecký park v Hradci nad Moravicí hostil orientační běžce

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesně hodinu po pátečním západu slunce odstartovali členové sportovního oddílu POBO - Přátele orientačního běhu Opava Mistrovství Moravskoslezského kraje v nočním orientačním běhu. Start závodu byl před Zámkem v Hradci nad Moravicí. Zúčastnilo se 110 závodníků nejen z Moravskoslezského kraje.

Foto: Josef Zajíc

Noční orientační běh v Hradci nad Moravicí 28.3.2014 Start závodu .

Článek

Zámecký park v Hradci nad Moravicí je druhým největším a nejrozsáhlejším parkem na Moravě a ve Slezsku. Na rozdíl od ostatních parků není uzavřeným celkem, ale otevírá se volně do krajiny. Park má rozlohu 63 ha a spolu s lesoparkem zabírá 136 ha krásného území. Z nejvyššího bodu zámeckého parku je vidět až na Jeseníky.

Až do roku 1947 se místo jmenovalo Vilémova výšina. K osmdesátým narozeninám básníka Petra Bezruče byla přejmenována na Bezručovu vyhlídku. První spolehlivý doklad o parku je z období roku 1834.

Na pokyn startéra vyběhli závodníci postupně na trať ve 20.30 hodin. Závodníci běželi podle mapy Zámek Hradec v měřítku 1:4000. Hlavní kategorie a veteráni běželi v zámeckém parku, v přilehlém svahovém lese a na loukách v okolí zámku. Cíl byl umístěn na nádvoří  zámku, kde postupně doběhlo 110 závodníků vyhlášených 22 kategorií - a to od věku desíti let až po kategorii DH65.

Po ukončení závodu pořadatelé vyhlásili u kategorií D10, 12, 14,H 10, 12, 14 vždy tři nejlepší. V dalších kategoriích obdržel cenu a diplom vždy vítěz a tedy Mistr Moravskoslezského kraje v nočním orientačním běhu.

Kategorii D 21 vyhrála Kateřina Doležalová z OK Lokomotiva Pardubice, zaběhla 3,6 km za 30:59 minut. Michal Argaláž z TJ TŽ Třinec zvítězil v kategorii H 21. Trať 4,1 km proběhl za 28:10 minut.

Mistrovství České republiky v nočním orientačním běhu se koná 26. dubna v Daskabátech za pořadatelství Sportovního klubu Univerzity Palackého v Olomouci a ve spolupráci se Středomoravským sdružením orientačních sportů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám