Hlavní obsah

Záchranáři měli v Beskydech těžkou práci, zraněného lyžaře nakonec odvezl vrtulník

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravskoslezští záchranáři mají za sebou náročný zásah. Ve středu odpoledne se ve špatně přístupném terénu u Velkého Javorníku zranil lyžař. Na transportu dvaasedmdesátiletého muže nakonec spolupracovali se zdravotníky letecká záchranná služba, hasiči i horská služba.

Foto: Horská služba

Ilustrační foto

Článek

"Dvaasedmdesátiletý muž si poranění dolní končetiny přivodil při sestupu z vrcholu. Zůstal v místě, odkud si kvůli špatnému signálu nemohl přivolat pomoc. Naštěstí ho našli kolemjdoucí," uvedl mluvčí ZZS Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl.  

Záchranáře navíc čekalo nepříjemné zjištění, že muž se nalézá více než kilometr od místa, na které dokázali dojet sanitkou, navíc ve špatně přístupném terénu. 

"Muže jsme chtěli transportovat v podvěsu pomocí vrtulníku, ten ale v hustém lesním porostu neměl kde přistát," konstatoval Humpl. Záchranáři mezitím přivolali na pomoc také hasiče pro případný ruční transport a rovněž Horskou službu Beskydy s terénní čtyřkolkou.

Hasiči zraněného přenesli na lesní cestu, kde ho naložil do terénního auta místní lesník. Ten následně pacienta odvezl k vrtulníku, který přistál na dva kilometry vzdáleném poli. Prochladlého lyžaře se zlomeninou dolní končetiny transportoval na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

Reklama

Výběr článků

Načítám