Hlavní obsah

Za cihlami jsou lidé

Novinky, Gabriela Štěpánková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi významné doprovodné akce benefiční kampaně AKCE CIHLA patří již šest let celodenní festival CIHLAFEST, který se koná v zahradách chráněného bydlení Fara v obci Slapy. Zde se mohou všichni dárci a přispěvatelé na vlastní oči přesvědčit, kde jejich peníze pomáhají.

Foto: Gabriela Štěpánková

CIHLAFEST 2016

Článek

Výtěžek letošního festivalu pomůže sociálnímu podniku DOBROTY S PŘÍBĚHEM, kde jsou ve výrobě zaměstnáni především lidé se zdravotním postižením. Patrony AKCI CIHLA  jsou herečka Simona Stašová a houslový virtuos Jaroslav Svěcený. 

CIHLAFEST 2016 se koná 9. července v zahradách chráněného bydlení Fara v obci Slapy č. 74. V letošním roce návštěvníky potěší Cirkus TeTy, který předvede vzdušnou akrobacii na lanech, loutkové představení „Zlatá husa“ známého divadla Buchty a loutky, Divadlo Vosto5 se svým „Stand´artním kabaretem“, hudební skupina obyvatel chráněného bydlení FARA band a mnoho dalších.

Večer bude ve znamení romantiky a v hořkosladké komedii „Romantický víkend“ se blýsknou herecké výkony Petry Špalkové a Jana Novotného.

Peníze získané z festivalu budou použité na finální úpravy sociálního podniku DOBROTY S PŘÍBĚHEM, kde nakládají sýry a utopence především lidé se zdravotním postižením. Podpořit příběh dobrot může každý labužník, tím že ochutná nakládané delikatesy nebo až do osmadvacátého července se podílet na projektu pro rozjezd sociálního projektu „Nastartuj dobroTY!“, který má pomoci při zakoupení pojízdné prodejny.

Herečka Simona Stašová je již jedenáct let patronkou AKCE CIHLA a pravidelně navštěvuje chráněná bydlení, terapeutickou dílnu i sociální podnik, tedy projekty, které vznikly díky benefiční kampani. 

„Pro sebe a pro svoji rodinu jsem objevila báječné čisté lidi a jejich vynikající hermelíny, mimochodem taky tak dokonale čisté, hned jak jsem se stala patronkou AKCE CIHLA, což už je jedenáct let. Byla jsem taková první chodící reklama, jelikož jsem viděla a mockrát prošla dílny, ve kterých se hermelíny nakládají, a bylo mi jasné, že tyto budou můj favorit. Vyrábějí se s láskou, poctivě a v dokonale sterilním prostředí. Lecjaká nemocnice by jim mohla závidět. Takže nezbývá, než popřát hermelínům a jejich výrobcům hodně krásných zdravých let do jejich smysluplného života,” přeje DOBROTÁM S PŘÍBĚHEM patronka AKCE CIHLA, Simona Stašová.

V potravinářské dílně v Davli pracuje v současné době pět lidí se zdravotním postižením a nejdéle se přípravě nakládaných „hermošů“, „romadůrů“ a dalších pochoutek věnuje paní Michaela, která bydlí v chráněném bydlení Na Vyhlídce v obci Slapy.

Paní Michaela se po několikaletém pobytu v ústavu přestěhovala na Slapy do tehdy nově zrekonstruovaného objektu bývalé fary, kde jsou poskytovány služby těm, kteří vzhledem ke svému postižení potřebují vyšší míru podpory. Po čtyřech letech se stala první obyvatelkou nově postaveného domu Na Vyhlídce, kde žijí samostatnější klienti, kterým stačí jen omezená přítomnost a pomoc asistentů. Sama si nakupuje, jezdí na výlety, chodí do práce, zkrátka žije normální život. Paní Michaela žije na Slapech od roku 2004 a od února 2014 pracuje v potravinářské dílně DOBROTY S PŘÍBĚHEM v Davli.

Reklama

Výběr článků

Načítám