Hlavní obsah

Z pekla štěstí se točilo v Čertově díře pod Ralskem

Novinky, Vratislav Konečný

Jsou místa, kam se vracím, jedním z nich je průrva Ploučnice v Novinách pod Ralskem. Díra ve skále, říká se jí i Pekelná nebo Hromová, přitáhla i Zdeňka Trošku, který do ní ve filmu Z pekla štěstí 2 poslal brouzdat se Markytku. Michaela Kuklová jako „spadla“ ze skály do řeky, jíž se poté brodila.

Foto: Vratislav Konečný

Pekelná díra, nebo taky Čertova, Hromová...

Článek

To bylo v dobách, kdy Honza přemohl draka Bucifala.

Brodit se můžete také, stačí přelézt skálu nalevo od díry, přejít kolem roubenek a po pár desítkách metrů sestoupit k Ploučnici. Stále meandrující řeka, velmi oblíbená mezi vodáky, žádná široká Amazonka, jen pár metrů široký tok s mnoha zákrutami, u Novin vtéká do skály. Na člun můžete nasednout u České Lípy, dojedete až do Labe.

Technická rarita - náhon hamru

Pekelná díra byla podzemním náhonem hamru, který stával v místě jezírka. Buchar pohání vodní proud, kladivo roztloukalo hnědel, jenž se tu těžil. Pro nás technická rarita, pro majitele zařízení na zpracování železné rudy zdroj obživy.

Dřevo z okolních lesů zajišťovalo dostatek paliva pro pece. Dva tunely v pískovcových skalách byly prokopány zřejmě na přelomu 15. a 16. století, zároveň majitel hamru navršil hliněnou hráz.

Na lodi vjedete do 15 metrů dlouhého tunelu. Z něj vyjedete jen na pár vteřin a už plujete do 40metrové chodby, 3,5 metrů široké a 4 metry vysoké. Výšku hladiny regulovalo šest jezů. Před prvním tunelem uvidíte ve stěně vysekané otvory k zapuštění uzávěr. Tunely jsou široké asi 3 metry, vysoké zhruba 5 metrů, u výtoku voda padá do hloubky necelý metr. Vody je tu nad kolena. Při normálním stavu, na jaře tu je mela.

Nejhezčí je na Čertovu díru pohled po prudkém dešti nebo na jaře, když taje sníh, to se tu voda přímo vaří. A pokud se vám podaří také zahlédnout, když z díry vypadne jásající vodák, jde o zážitek znásobený. Při klidném stavu je to místo koupací, prý tu je možnost zahlédnout i ledňáčka, jenže to musí být naprostý klid.

Ploučnická není jediná

Protože se jedná o mimořádně poetické místo, nemohlo uniknout geochacerům. Pekelná díra není naší jedinou průrvou podobného charakteru – další najdete u Zahrádek – Mnichovskou nebo Novozámeckou, u Doks u Břehyńského rybníka…

Ploučnice pramenící pod Ještědem je dlouhá asi 105 kilometrů. Pod zámkem v Děčíně se vlévá do Labe.

Mimo Z pekla štěstí 2 zde natáčela také ČT vánoční pohádku Princezna a písař. Má se vysílat letos o Štědrém dnu.

Podle Ploučnice vedou cyklotrasy č. 241 a 3007.

Reklama

Výběr článků

Načítám