Hlavní obsah

Z některých situací mám doteď husí kůži, chválila autorka bestselleru slovácké herce

Novinky, Blanka Šmejdovcová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slováčtí herci opět uspěli u diváků. Tentokrát zaznamenala velký úspěch tragikomedie Kniha o hřbitově, kterou herci odehráli na Slovensku. V hledišti nechyběla ani autorka slavného slovenského bestselleru Daniela Kapitáňová, která přišla herce osobně pozdravit do zákulisí.

Foto: Archiv Slováckého divadla

Autorka slovenského bestselleru Daniela Kapitáňová přišla do zákulisí pozdravit slovácké herce. Na snímku se Zdeňkem Trčálkem.

Článek

„Z některých situací mám doteď husí kůži. Byl to nejlepší Samko Tále, jakého jsem kdy viděla,” vysekla pochvalu slováckým hercům i představiteli hlavní role Zdeňku Trčálkovi.

Inscenaci příběhu, jenž byl přeložený do několika jazyků a sklízí úspěch po celé Evropě, zahráli uherskohradišťští herci ve středu 10. května v Trnavě.

Kniha o hřbitově vypráví příběh mírně retardovaného muže a jeho humorných i méně humorných situací, které zažívá na každém kroku. Loni jej na prknech uherskohradišťského divadla nastudoval režisér Jakub Maceček. A povedlo se mu to tak skvěle, že inscenaci diváci ocenili jako jednu z nejlepších a představitel ústřední postavy Zdeněk Trčálek získal cenu popularity Slovácký Oskar.

Když divadelníci dostali nabídku vystoupit na Slovensku, kde je mimořádně populární, cítili velký respekt. „Je to stejné, jako by kolegové ze Slovenska přijeli před Čechy hrát třeba Švejka,” řekl herec Josef Kubáník.

Zdeněk Trčálek cítil největší nervozitu těsně před začátkem představení. „Málokdy se vám stane, že hrajete příběh, jehož autorka se na něj dívá a vy si říkáte, jestli to bude tak, jak si představovala,” prohlásil herec.

Slovenské publikum odměnilo herce bouřlivým aplausem vestoje a nadšená autorka slíbila, že určitě přijede i na některé představení do Hradiště. Do prázdnin bude mít už jen jednu příležitost. Knihu o hřbitově uvede Slovácké divadlo ve středu 31. května. V pokladně je ještě několik volných míst.

O čem je Kniha o hřbitově

Kniha o hřbitově vypráví příběh mírně retardovaného Samka Táleho. Celý život tahá vozík plný kartonů do sběrny. Až jednoho dne mu Gusta Rúhe předpoví, že napíše knihu o hřbitově. Román Samko Tále: Kniha o hřbitově dobyl literární svět. Pro svůj neotřelý, hravý a vynalézavý jazyk, pro objevení hrdiny, který je rafinovanou metaforou i našich vlastních slabostí, nebezpečí, že mnohdy ve jménu dobrých pohnutek můžeme hloupě posloužit špatné věci.

Reklama

Výběr článků

Načítám