Hlavní obsah

Z Kamenné je vidět Karlštejn i Praha, ovšem jen na podzim a v zimě

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nad Řevnicemi se nachází řada vrchů s výhledy do krajiny, ale jeden je dost opomíjený - jím je Kamenná. Nalézá se kousek od modré turistické trasy, ta ale přímo ke Kamenné nevede. Jedná se o dlouhý hřeben plný kamenů, výhledy tu jsou ovšem možné jen na podzim a v zimě.

Foto: Jiří Cysař

Výhled na Karlštejn a Berounsko.

Článek

Z nádraží se vydáváme po modré značce směr rozcestí U Trojáku. Přejdeme celé městečko Řevnice a pokračujeme Tyršovou alejí a stoupáme pěšinou, která dvakrát překročí silnici na Mníšek, až se dostaneme na širokou lesní cestu.

Jdeme po cestě až k červenobílé závoře a zde pokračujeme rovně a opouštíme modrou turistickou značku. Lesní cesta nás vede až ke krmelcům pod Kamennou.

Nad Řevnicemi bylo nespočet lomů na kámen a to i zde na Kamenné, dále na Babce i Strážném. Z těchto lomů se kámen svážel dolů k Berounce a, než byla v roce 1863 otevřena železniční trať, plavil se po řece do Prahy. Z těchto lomů byl kámen na dlažbu pražských ulic a na některých se dochoval dodnes.

Na místě dalekých pohledů

V případě Kamenné, jak už bylo řečeno, se jedná se dlouhý kamenitý hřeben. Naším cílem po poměrně prudkém stoupání je široký a dlouhý hřeben ve výšce 479 m. n. m. Na druhé straně registrujeme vyhlídku Hvíždinec - a pokud přejdeme na protilehlou stranu, při dobrých podmínkách je vidět Praha a také Karlštejn s Berounem v povzdáli. My jsme to štěstí měli a zejména pohled na Karlštejn byl úžasný.

Jelikož vrchol Kamenné a její stráně jsou zalesněné, v letních a jarních měsících brání stromy výhledu. Avšak na podzim a v zimě se nám naskytnou nádherné výhledy.  

Právě zdolanou trasu mj. popisuje kniha z roku 1930 - jí je titul Řevnice jako letovisko a turistická brána Brdska od JUDr. Josefa Bohuslava. "Vlevo je  odbočka k blízké vyhlídce na Kamenné... Za příznivé pohody viděti odsud na obzoru i Milešovku a Říp a ovšem též petřínskou rozhlednu," dočteme se v knize.

Výlet včetně návratu do Řevnic měří zhruba 12 kilometrů a je vhodný i pro rodiče s dětmi či seniory.

Reklama

Výběr článků

Načítám