Hlavní obsah

Vzácné sýkořice vousaté zimují na střední Moravě

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sýkořice vousatá je u nás velmi vzácným a chráněným pěvcem. Žije v nepřístupných a v rozsáhlých rákosinách, a proto ji málokdo zná. Je podobná sýkorám a její samci mají pod zobákem výrazný černý knír, podle kterého získala své zvláštní jméno.

Foto: Čestmír Číhalík

Samec sýkořice vousaté na rákosu.

Článek

Na střední Moravě se vzácně vyskytuje pouze v rákosinách rybníků u Tovačova a v Záhlinicích u Hulína. Uvidět ji se však každému nepodaří, protože žije skrytě v hustém a nepřístupném rákosí. Členové Moravského ornitologického spolku je pozorovali v letošní zimě pouze na Tovačovsku.

Poznají se podle světle žlutohnědého zbarvení a dlouhého ocasu. Křídla mají výraznější, černohnědá s bílým okrajem. Samci mají na rozdíl od samic světle šedomodrou hlavu a dlouhý černý vous od zobáku až na krk.

Prohlédnout si je můžete na videích Moravského ornitologického spolku:

Sýkořice se živí hmyzem a semeny rákosu. Své hnízdiště neopouští ani v zimě, jen občas se vydávají někteří jedinci na podzimní potulky při vyhledávání nových hnízdišť. Jejich vzácnost je způsobena především nedostatkem vhodných mokřadů s porosty rákosu.

Reklama

Výběr článků

Načítám