Hlavní obsah

Výtěžek Vánočního varhanního koncertu v broumovském klášteře půjde na charitu

Novinky, Kateřina Ostradecká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 21. prosince od 19 hodin se rozezní kostel sv. Vojtěcha v broumovském klášteře vánočním varhanním koncertem. Vstupné je dobrovolné, výtěžek je určen pro potřeby Betanie Náchod - Diakonie ČCE.

Foto: Ivan Němec

Varhany v klášterním kostele sv. Vojtěcha.

Článek

Varhanní koncert v klášterním kostele zazní v podání Anny Ester Petříkové a Viktora Darebného, kteří budou hrát nejen sólově, ale i spolu. Koncert se bude přenášet na plátno v kostele, aby hudební prožitek umocnil i pohled na hru na tento královský nástroj.

Viktor Darebný se hře na varhany učil nejdříve soukromě u MgA. Michala Hanuše. Během maturitního ročníku Gymnázia Jiřího Ortena začal studovat hru na varhany na Konzervatoři Pardubice. Zde absolvoval v roce 2017 ve třídě prof. Josefa Rafaji.

Od října 2017 je posluchačem Hudební a taneční fakulty Akademie múzických umění v Praze. Je korepetitorem Učitelského smíšeného pěveckého sboru Tyl v Kutné Hoře, který je nejstarší dosud zpívají sbor na našem území (od r. 1846). Pravidelně vystupuje na sólových koncertech, ale i jako korepetitor různých profesionálních i amatérských hudebních těles a sólistů. V poslední době se zaměřuje na čtyřruční hru na varhany a společně s Annou Ester Petříkovou tvoří varhanní duo.

Anna Ester Petříková se začala věnovat hudbě na ZUŠ Hronov. Nyní je studentkou třetího ročníku hry na varhany ve třídě profesora Josefa Rafaji na Konzervatoři Pardubice. Zároveň studuje v oktávě na Jiráskově gymnáziu v Náchodě. Zúčastnila se interpretačních kurzů profesora Jaroslava Tůmy, MgA Pavla Svobody, profesorky Suzanne Z’Graggen a profesora Stefana Baiera. Věnuje se koncertní hře na varhany. Nedávno vytvořila s Viktorem Darebným varhanní duo, které se připravuje na Mezinárodní varhanní soutěž ve čtyřruční hře v Novém Sadci v Polsku.

Program koncertu:

Antonio Vivaldi: Koncert a moll: 1. Allegro, 2. Adagio (transkripce J. S. Bach BWV 593)

Gustav Adolf Merkel: Sonata d-moll op. 30, Allegro con fuoco

Johann Sebastian Bach: Das alte Jahr vergangen ist BWV 614

Jan Křtitel Kuchař: Partita C dur

Johann Sebastian Bach: Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ BWV 639

Bohuslav Martinů: Vigilie

Naji Hakim: Carnaval, Improvizace na vánoční téma

Ralph Bölting: Suite on famous Christmas Carols: 1. O Come, All Ye Faithful, 2. The First Noel

Reklama

Výběr článků

Načítám