Hlavní obsah

Výstavy v mosteckém muzeu přibližují slávu krušnohorského hornictví

Novinky, Olga Bukovičová

Oblastní muzeum v Mostě, p. o. zve všechny zájemce o historii rudného dolování v Krušnohoří k návštěvě výstav, které přibližují více než 800letou slávu krušnohorského hornictví.

Foto: Olga Bukovičová
Článek

Prezentaci sdružených putovních výstav SLÁVA KRUŠNOHORSKÉHO HORNICTVÍ a TAJEMNÉ PODZEMÍ KRUŠNOHOŘÍ doplní soutěž na téma rudné hornictví v Krušnohoří.

Celkem 20 panelů výstavy SLÁVA KRUŠNOHORSKÉHO HORNICTVÍ je rozděleno do tří skupin: UNESCO, HISTORIE a SLÁVA.

První část přibližuje problematiku zápisu Hornické kulturní krajiny Krušnohoří/Erzgebirge na Seznam UNESCO. Oddíl HISTORIE vás zavede k počátkům těžby v Krušnohoří, zajímavé jistě budou panely o středověkém hornickém oděvu a rozmanitých činnostech v dole.

Část SLÁVA pojednává o výjimečných aspektech působení hornické činnosti na krajinu a život obyvatel Krušných hor, ať již v oblasti umění, objevů či krušnohorského hornického práva. Součástí výstavy jsou také tištění průvodci, ve kterých naleznete podrobnější informace k jednotlivým tématům.

Sedmnáct panelů výstavy TAJEMNÉ PODZEMÍ KRUŠNOHOŘÍ přináší fotografie z hornického podzemí převážně z lokalit nominovaných na Seznam UNESCO. K výstavě byl vydán stejnojmenný katalog, prezentující veškerý obsah výstavy včetně mapových podkladů.

Panely putovních výstav, které v předchozím roce putovaly po českých a saských hornických městech, jsou doplněny exponáty s hornickou tematikou ze sbírek muzea. Návštěvníci mohou zhlédnout krátké filmové spoty na téma hornická krajina Krušnohoří a experimentální tavba železné rudy na Měděnecku.

Dále mají návštěvníci možnost zúčastnit se HORNICKÉHO KVÍZU, vědomostní soutěže, která bude ukončena 17. prosince.

Hraje se o volné rodinné vstupenky do prohlídkových štol v Krušnohoří (štola Země zaslíbená na Mědníku, štola Starý Martin v Krupce, štola Lehnschafter v Mikulově a Mikulášská štola na Hoře Svaté Kateřiny). Správné odpovědi budou zařazeny do slosování dne 18. prosince. Výherci budou informováni prostřednictvím e-mailu nebo telefonu a uveřejněni na stránkách muzea.  

Výstava je přístupna od 22. října do 31. prosince ve výstavním sále Oblastního muzea v Mostě, p. o., Československé armády 1360. Otevřeno ÚT – PÁ 9:00 – 17:00, SO – NE 13:00 – 17:00. Vstup volný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám