Hlavní obsah

Výstava slaměných objektů v Botanické zahradě a arboretu – Land Art 2018

Novinky, Jiří Tauber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenti Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně vytvořili slaměné land artové objekty. Od 7. do 20. června budou návštěvníky lákat do krásného prostředí Botanické zahrady a arboreta Mendelovy univerzity v Brně.

Foto: Jiří Tauber

Slaměný objekt, Nad hladinou, autorka objektu: Alena Vymazalová

Článek

Výstavu slaměných objektů vytvořili studenti prvního ročníku studijního bakalářského oboru Nábytek v rámci předmětu Základy techniky tvorby a studenti bakalářského studijního programu Design nábytku v rámci předmětu Výtvarná výchova.

Každý autor ke své práci přistupoval individuálně a díky velkému nadšení ze strany studentů vzniklo celkem 18 slaměných exponátů. Exponáty byly vytvořeny pro krásný prostor Botanické zahrady a arboreta Mendelovy univerzity v Brně. Zde budou exponáty vystaveny v červnu 14 dní a po ukončení výstavy budou objekty přemístěny do prostor ART mlýnu v Bohuslavicích u Kyjova.

Land art je umělecký styl, který se poprvé objevil v 60. a 70. letech ve Spojených státech. První výstava se konala v roce 1968 v New Yorku a měla být protestem proti komerčnímu umění, které bylo vystavováno v galeriích. Přejímá myšlenky minimalismu a konceptuálního umění. Exponáty jsou vytvořeny z omezeného množství pouze přírodních materiálů, které se nabízí v dané lokalitě. Objekty jsou úzce spjaty a konkrétním místem ve volné přírodě. 

Land art na MENDELU: už po třinácté se v Botanické zahradě a arboretu uskuteční tato akce, která má rok od roku stále větší úspěch. Předchozí ročníky měly různá témata např. výstavy Krása a dokonalost přírody, Bydlení je hra nebo Člověk & příroda. Akce probíhá za podpory Ústavu nábytku, designu a bydlení, Lesnické a dřevařské fakulty, Mendelovy univerzity v Brně.

Letošní téma výstavy je Fauna a flora. Vernisáž se uskuteční 6. června od 17 hodin v Botanické zahradě a arboretu Mendelovy univerzity v Brně. Bude připraven i doprovodný program vernisáže. V rámci vernisáže proběhne i výstava magisterských závěrečných prací studentů Design nábytku. V den vernisáže bude vstup zdarma, následující dny bude pro veřejnost výstava zpřístupněna (po zazvonění) dle návštěvního řádu Botanické zahrady a arboreta od 8:00 - 15:30 z ulice Třída generála píky, zastávka Bieblova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám