Hlavní obsah

Výstava loutek a dekorací z filmu Vánoční balada je k vidění ve foyer Divadla Alfa

Novinky, Alena Lochmannová

Třebaže čas Vánoc je již za námi, jeden neotřelý pohled na sváteční časy představuje ve foyer plzeňské Divadlo Alfa. Malí i velcí návštěvníci zde mohou od března vidět pozoruhodnou výstavu dekorací z animovaného filmu Vánoční balada.

Foto: Tomáš Kilbergr

Ve foyer Divadla Alfa bude k vidění do 25. dubna 2017 a vstup na ni je zdarma.

Článek

Tento postapokalyptický animovaný snímek režiséra Michala Žabky je natočen podle posledního scénáře Břetislava Pojara, kterého si mnozí diváci pamatují díky jeho kultovnímu animovaného seriálu Pojďte pane, budeme si hrát.

Vánoční balada je krátký animovaný příběh mocného kouzla dětské hry, která bourá hradby nenávisti a spojuje zdánlivé nepřátele. Příběh vánočního dárku, který vrací lidskost do drsného světa. Animovaný film je natočen technikou frame by frame, kterou používal i Karel Zeman. Navazuje tak na dlouholetou českou tradici v tvorbě loutkových animovaných filmů.

„Samotné natáčení probíhalo rok a půl a záběrů bylo přes 140. Před tím se půl roku navrhovaly, vyráběly loutky a dekorace. Literární příprava byla nejdelší, trvala dva roky a bylo nutné látku znovu uchopit, protože hned po napsání námětu nás Břetislav Pojar opustil,” vzpomíná na přípravu a natáčení Vánoční balady režisér Michal Žabka.

Film měl velký úspěch na řadě zahraničních festivalů a například na Mezinárodním festivalu animovaných filmů pro děti Bienále animácie Bratislava získal cenu UNICEF.  

Krásnou výstavu filmových dekorací ke snímku Vánoční balada připravil výtvarník a animátor Michal Kubíček.

Ve foyer Divadla Alfa bude k vidění do 25. dubna a vstup na ni je zdarma, denně PO - PÁ 8.00 - 15:30 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám