Hlavní obsah

Výstava Krištofa Kintery je k vidění v Dolních Vítkovicích

Novinky, Josef Zajíc

Od 29. června je v Multifunkční aule Gong v Dolních Vítkovicích k vidění zajímavá výstava Krištofa Kintery s názvem We All Want to Be Cleaned - My všichni chceme být očištěni. Výstavu na vernisáži otevřeli tři kurátoři - Jan Světlík, Zdeněk Sklenář a Jiří Jůza.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 29.6.2018 Multifunkční aula Gong. Krištof Kintera

Článek

Inteligentní humor i hluboké emoce, klasika i avantgarda, tradiční a moderní technologie - to vše v sobě nese výstava jednoho z nejvyhledávanějších českých umělců současnosti Krištofa Kintery.

Největší z vystavovaných děl je monumentální, vibrující sedm metrů vysoká instalace více než osmdesáti praček.

Mezi další osobitá díla patří i monumentální gigantický světelný samuraj, složený z desítek lamp, žárovek a kabelů My light is Your Life II - Schiva Samurai (2014) nebo elektro-akustický veřejný projekt Public Jukebox ( 2011-2014), který již procestoval 13 měst celého světa. Nyní je umístěn v Dolních Vítkovicích na náměstí před Multifunkční aulou Gong a je tak přístupný všem kolemjdoucím návštěvníkům. Repertoár Jukeboxu je velmi široký, od baroka až po rockovou muziku.

„K vidění bude i celá řada dalších umělcových děl, která Milan Dobeš Museu autor osobně zapůjčil. Dále se zde představí i díla, jež pocházejí z kolekce spolupracující Galerie Zdeněk Sklenář či z privátní sbírky Jana Světlíka. Celkem tak budou moci návštěvníci zhlédnout jedenáct neobyčejných Kinterových děl,” informovala Pavlína Copková, mluvčí Dolních Vítkovic.

Krištof Kintera (1973) je jedním z nejznámějších současných českých umělců. Žije a tvoří v Praze. Je autorem pomníku zakladatele Auto*Matu Jana Bouchala, který je věnován všem cyklistům, kteří přišli o život na pražských silnicích, nazvaného Bike to Heaven. Pod Nuselským mostem stojí jeho památník Z vlastního rozhodnutí, věnovaný sebevrahům.

Je absolventem pražské Akademie výtvarného umění (1999), studoval na amsterodamské Rijksakademie van Beeldene Kunsten (2003-2004). Je spoluzakladatelem experimentální divadelní skupiny Jednotka, autorem výtvarné koncepce každoročního festivalu 4+4 dny v pohybu. 

Krištof Kintera měl v nedávné době významné výstavy v Tinguely Museu v Basileji (2014), V Kunnsthalle v Rotterdamu (2015) a v Galerii Rudolfinum v Praze ( 2017).

Výstavu do Dolních Vítkovic přináší Milan Dobeš Museum, nadační fond Svetlik Art Foundation a Galerie Zdeňka Sklenáře. Aktivity Milan Dobeš Musea podporuje Moravskoslezský kraj.

Reklama

Výběr článků

Načítám