Hlavní obsah

Výcvikem olomouckého projektu E-Bezpečí prošlo již více než 11 tisíc žáků

Novinky, Kamil Kopecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bilanci uvedenou v titulku v posledních dnech zaznamenalo oddělení vzdělávání národního programu E-Bezpečí, který je realizován týmem Centra prevence rizikové virtuální komunikace Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Foto: Kamil Kopecký

Mapa proškolených institucí.

Článek

Program E-Bezpečí se zaměřuje na prevenci spojenou s rizikovým užíváním internetu a mobilních telefonů, přičemž základ prevence tvoří přímá edukace probíhající ve školách na celém území České republiky. Mezi ústřední témata projektu patří kyberšikana, kybergrooming, sexting, rizikové chování na Facebooku, ochrana osobních údajů a další související fenomény.

Základem vyučovacích dvouhodinových lekcí, ve kterým je školákům představena podstata výše uvedených fenoménů, je analýza vybraných případů z celého světa. Na nich se žáci seznamují s tragickými případy spojenými s dětmi, ke kterým došlo právě v souvislosti se zneužitím internetu či mobilních telefonů. Z analýz pak žáci pod vedením lektorů vyvozují různé metody řešení, ochrany a obrany.

Kromě vzdělávání žáků projekt E-Bezpečí poskytuje edukaci i pro dospělé – zejména učitele, policisty, manažery prevence kriminality a také pro rodiče. Ve spolupráci se statutárními městy Olomouc a Ostrava připravil pro letošní rok velmi zajímavé vzdělávací projekty, které se zaměřují (kromě již zmíněných dětí) na dospělou populaci.

Další důležitý článkem prevence v této oblasti představuje vědeckovýzkumný projekt E-Synergie – vědeckovýzkumná síť pro rizika elektronické komunikace (CZ.1.07/2.4.00/17.0062), která se kromě edukace zaměřené na budoucí učitele orientuje také na výzkum spojený s kyberkriminalitou u dětské populace.

Více informací naleznete na www.esynergie.cz.

Další informace o vzdělávacích možnostech naleznete na www.e-bezpeci.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám