Hlavní obsah

Vrbenští hasiči cvičili záchranu tonoucího z vodního bubnu

Novinky, Alena Kiedroňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Splavy řek bývají pastí i pro velmi dobré plavce, dostat se vlastní silou z vodního bubnu se ne každému podaří. Letní statistiky pak načítají smutné případy utonulých.

Foto: Michaela Šenkárová

Splav může být nebezpečnou pastí i pro výborné plavce. Při záchraně osob jde o každou vteřinu.

Článek

„Při záchraně tonoucích jde o každou minutu, každou vteřinu. Proto je tak důležité, aby záchranáři byli na místě co nejdříve a dokázali efektivně zasáhnout. Bez správného výcviku to rozhodně nejde,“ řekl velitel jednotky Sboru dobrovolných hasičů ve Vrbně pod Pradědem Ondřej Chalupa.

Výjezdová skupina vrbenských dobrovolných hasičů cvičila ve středu 3. srpna odpoledne záchranu tonoucích na jezu Střední Opavy v místní části Železná.

Podobných staveb na toku Opavy je v okolí více. Na jaře v období tání sněhu v Jeseníkách řeku splavují vodáci, v létě jsou splavy oblíbeným místem pro koupání turistů i místních. Odehrála se tady ale bohužel i dramata, ne vždy se šťastným koncem. Splav v Karlovicích vzal před několika lety život mladé vodačce a výborné plavkyni. Nedokázala se dostat z vodního bubnu a pomoc byla příliš daleko.

Ondra Chalupa jako příslušník Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze specializovaného záchranného týmu WASAR (Water Search and Rescue) své muže z výjezdové jednotky cvičil ve středu sám. Po teoretické části následoval praktický výcvik ve vodě, souhra týmu, techniky zásahu.

„Vyzkoušeli jsme si práci s pomůckami, které má výjezdový tým k dispozici ve vozidle. Jde zejména o záchranný házecí pytlík a ochranné prostředky pro práci na vodě - oblek, vestu a přilbu. Procvičili jsme osobní záchranu tonoucího hasičem se vstupem do jezu,” řekl Ondřej.

Vrbenská jednotka má postavení JPO II/2 a drží nepřetržitou hotovost. „Neznamená to, že by někdo musel být 24 hodin přítomen v hasičské zbrojnici ve městě, ale musíme být schopni do pěti minut vyjet vozidlem k zásahu,“ vysvětlil Ondřej Chalupa.

Hasiči mají velký respekt obyvatel města, zejména po záchraně lidí z bytového domu na ulici Krejčího při velkém nočním požáru. Zasahují u dopravních nehod i v okolních obcích, když je středisko Hasičského záchranného sboru MSK v Bruntále přivolá. V minulém roce absolvovalo sedmadvacet mužů a jedna žena celkem 130 zásahů.

„Máme v jednotce hasičů skvělé a odvážné lidi. Jsem ráda, že po mnoha letech příprav město letos začíná se stavbou nové hasičské zbrojnice,“ uvedla starostka města Květa Kubíčková. Nový objekt vyroste na okraji města v blízkosti benzínových čerpadel a továren. Staveniště bylo dodavatelské firmě předáno v červenci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám