Hlavní obsah

Vráží zazněly písně s duchovní tematikou v podání hosta z USA

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kaplan písecké nemocnice Rostislav Homola, pořádající rovněž v lázních Vráž zpívání duchovních písní se zapojením veřejnosti, pozval na 9. listopadu Derrola Sawyera, spřízněného kytaristu a zpěváka, který byl tentokrát hlavním protagonistou večera.

Foto: Petr Hejna
Článek

Jelikož přednes Derollových vlastních skladeb byl hojně prokládán vyprávěním o jeho dětství, rodině i cestě k Bohu, tuzemskému publiku, vesměs jazykem amerických černochů zas tak plynně nehovořícímu, jeho úvahy, motivace a obsah písniček zprostředkovával tlumočník.

Nicméně společnou řečí přítomných bylo vzájemné porozumění, prosté hranic států, barvy pleti, kontinentů i jazyka. 

Derrol Sawyer se ve vší skromnosti i v úvodu jedné ze skladeb ohodnotil, že je vlastně jednoduchý člověk, a tudíž následující song bude také jednoduchou skladbou. Ve finále se k němu přidalo sborem i publikum, které na oplátku s doprovodem kaplana Homoly a jeho manželky zazpívalo coby malé překvapení pro Derolla Sawyera českými texty opatřené skladby, které by on pochopitelně mohl znát, jako třeba Hallelujah Leonarda Cohena nebo známý tradicionál Valčík na rozloučenou.

Kaplan Rostislav Homola působí v písecké nemocnici na oddělení spirituální péče, kde stejně jako vojenský kaplan (kterým i on sám je), v dobách války je často po boku těm, kterým již ze života mnoho nezbývá. Setkání v konferenčním sále o mírně mrazivém večeru však bylo plné hřejivé pohody, a nikterak nevadilo, jak sám pan kaplan poznamenal, že nejsou profesionálové. Zde nešlo o předvedení brilantních výkonů, za které se dostávají metály, ale o navození atmosféry, sálající jednoduchou a prostou veličinou, kterou je vzájemná láska, víra a tolerance.

Program lázní Vráž nabízí po celý rok pestrou škálu akcí, kde kromě pro běžnou populaci určené zábavné taneční a hudební večery si přijdou na své i náročnější posluchači klasiky, jazzu, blues nebo artrocku.

Brzkou zajímavou akci pak nabízí Vráž již 21. listopadu, kdy zde od 19:30 proběhne komentované promítání hudbou podbarvených filmových dokumentů ze Sinaje i dalších částí Egypta, zaměřené na krásy podmořského života, ale dojde i na horské oázy a starověké památky.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám