Hlavní obsah

Volejbalový reprezentant z Velkého Meziříčí se chystá na evropskou kvalifikaci

Novinky, Michaela Poláková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Matěj Uchytil patří k nadějné generaci volejbalových juniorských reprezentantů, kteří se nyní připravují na kvalifikaci Mistrovství Evropy ve Žďáru nad Sázavou.

Foto: Michaela Poláková

Matěj Uchytil při smeči

Článek

Matěj Uchytil patří k dalším z reprezentantů, kteří pocházejí z Vysočiny, přesněji z Velkého Meziříčí. Z toho klubu vyšli hráči jako Martin Kryštof, libero české seniorské reprezentace, nebo Michal Hrazdíra, hráč patřící do širší čtrnáctky české seniorské reprezentace.

Osmnáctiletý Matěj Uchytil měří 194 cm, jeho dosah z místa je 255 cm, při smeči má dosah 339 cm. Hraje na pozici přihrávajícího smečaře a patří do základní sestavy juniorské reprezentace. V současnosti působí v týmu VSC Zlín, ale juniorskou extraligu hrál za svůj domovský tým TJ Spartak Velké Meziříčí. Za svou volejbalovou kariéru prošel týmy žáků, které trénovali ve Velkém Meziříčí trenéři Zmrhal a Trojan, v juniorské a kadetské kategorii pak Petr Juda a Petr Vašíček. Nyní ve Zlíně má jeho tréninky na starost trenér extraligového týmu mužů Roman Macek.

Matějovým idolem se stal už v dětských letech hráč ze Slovenska. „S touto historkou je spjat vlastně i první kontakt s Matějem. Šlo o dobu v jeho zhruba osmi až devíti letech, kdy si zamiloval Lukáše Diviše, kterého jsem tou dobou trénoval v Brně. Když mu dal svou podepsanou fotku snad s ní i spal,“ vypráví s úsměvem Petr Juda. Matějův trenér z Velkého Meziříčí i z reprezentace.

Už v žákovském věku už hrál juniorskou extraligu. „Když se mu zdálo, že je mu Velmez už "malý", doporučil jsem mu přestup do Zlína. Ten si sám vyhlédl pro přátelství s nahrávačem Bartošem, což pokládám za zcela správné,“ přibližuje Matějův přestup Petr Juda.

Trenér Juda dále pokračuje o Matějových schopnostech: „Volejbalově to má srovnané dobře, je dravý, chce se učit, jeho útok nyní převažuje nad přihrávkou a hrou v poli. Dobře blokuje i dobře podává, se hrou v poli a hlavně s příjmem podání má problémy, zde je jeho kontroverznost. Já prosazuji trpělivost v nácviku příjmu podání, a i když okolí mluví jinak, nevzdávám to s ním.“

Matěj patří k těm nejmladším v týmu. Patří ještě do kategorie kadetů. Petr Juda však v tomto nevidí problém. „Smečuje velice odvážně a neznejistí, i když dostane občas některou smeč blokem přímo pod nohy. Je proto velkým příslibem.“

Jak se už ukázalo, chce dokázat co nejvíce, proto bez těžkého svědomí odešel z Velmezu do Zlína za lepším. „Reprezentace si ale váží a chce v ní úspěch pro celý tým. Patří mezi hráče základní sestavy. Já nikdy neměl problém s nehodnými hráči, naopak jsem přesvědčen, že právě tito hráči, až dospějí, budou těmi hvězdami, které budou rozhodovat utkání a o které se budou kluby prát. Matěj má k těmto výšinám dobře našlápnuto,“ dodal Petr Juda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám