Hlavní obsah

Vody Slezské Harty bude brázdit nová výletní loď

Novinky, Táňa Arťušenková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lesana, Hartička, Titanic, Venuše, Byznys, Praděd, Elektra… To jsou některé z návrhů jmen nové výletní lodi, která bude brázdit vody nejmladší české přehrady Slezská Harta. Nakonec zvítězilo jméno Harta.

Foto: Archiv MÚ Bruntál

Na vodní hladinu spouštěly novou loď dva jeřáby.

Článek

Na pojmenování se podíleli milovníci Nízkých Jeseníků prostřednictvím ankety na webových stránkách Mikroregionu Slezská Harta. Nová výletní loď na elektropohon už nyní kotví v zátoce v Razové. Vodní hladiny se poprvé dotkla 2. září. Uvézt by měla pětačtyřicet osob a posádku. Horní paluba bude vyhlídková, na dolní palubě je vyhrazený prostor pro kočárky a kola. Plavidlo je bezbariérové.

Moravskoslezský kraj na jeho pořízení poskytl dotaci ve výši 14 miliónů korun. Pořizovací náklady byly vyšší, protože loď musí být poháněna elektromotorem. Spalovací nepřipadá v úvahu, jelikož Slezská Harta spadá do druhého ochranného pásma a je záložní zásobárnou pitné vody pro vodní nádrž Kružberk.

Nyní zbývá ještě dodělat vrchní palubu a elektroinstalaci. Pak Hartu čeká řada zátěžových testů i zkušební provoz a také nutnost dořešit zázemí v Leskovci nad Moravicí, kde bude kotvit. První výletníky po přehradě tak sveze pravděpodobně až příští rok.

Že dostane současná výletní loď Santa Maria mnohem větší posilu, o tom se hovořilo řadu let. Její pořízení však provázely komplikace. „Výrobce lodi vzešel z opakovaného výběrového řízení a našel se až v Polsku. Projektová dokumentace k lodi byla ke konci roku 2017 schválena nejvyšší certifikační autoritou. Výroba trupu lodi i jednotlivých komponentů mohla konečně začít,” uvedl předseda Mikroregionu Slezská Harta Libor Unverdorben.

Poznávat krásy a zajímavosti Slezské Harty z její hladiny patří během hlavní turistické sezony k nejvyhledávanějším atraktivitám. Loď Santa Maria se zkušeným kapitánem tak vyplouvá každou hodinu. Zájemce proveze po celé vodní nádrži, zavede na zajímavá místa, ukáže malebné zátoky, přitom se dozvědí o historii nádrže i o okolních obcích, kterých se výstavba vodního díla dotkla.

Reklama

Výběr článků

Načítám