Hlavní obsah

Vodní královna rozkvetla, přijďte se podívat na obří leknín

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výjimečný pohled na kvetoucí Victorii regii, největší leknín na světě, nabízí v těchto dnech olomoucká Flora. „Květ vydrží jen jeden den, naše královnička má ale nasazeno ještě několik poupat, takže květy bude možno vidět po celé září,“ upozornila vedoucí Sbírkových skleníků Helena Kalusová.

Foto: Foto Flora Olomouc

Victoria regia kvete pouze jednou do roka, a to velmi krátce.

Článek

Victoria regia neboli viktorie královská, dostala jméno po anglické královně Viktorii. Obří rostlina pochází z amazonských pralesů, kde ji v roce 1801 objevil český botanik, lékař a cestovatel Tadeáš Hanke.

"Její listy mají až dva metry v průměru  a traduje se, že zachránily život mnoha lidem, kteří unikli z vody před aligátory,"dodala Kalusová.

Olomoucká vládkyně je sice menší, její voňavé květy se ale krásou vyrovnají divokým kolegyním. Bílé květy rozkvétají obvykle v noci a během několika hodin, maximálně však dvou dnů, změní barvu přes bledě růžovou do sytě fialové. Odkvetlé se noří zpět pod vodu. 

V České republice jsou obří lekníny k vidění mimo Olomouce jen v Brně, Liberci a Teplicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám