Hlavní obsah

Vltavotýnskou točnu ovládne folková benefice

Novinky, Lenka Pokorná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otáčivé hlediště ve vltavotýnských Bedřichových sadech bude v sobotu 30. května patřit velké folkové benefici, jejíž výtěžek bude věnován na nákup speciální rehabilitační pomůcky pro osmiletého Radka Šimka z Týna nad Vltavou.

Foto: Miroslav Kantor

Na otáčivém hledišti v Bedřichových sadech se představí také vltavotýnská skupina Klídek.

Článek

První ročník benefičního setkání folkových kapel s názvem Vltavotýnská struna je iniciativou lidí ze stejnojmenného spolku, které spojuje zájem o folkovou hudbu a snaha pomáhat tam, kde je to potřeba.

„Koncert se ponese v duchu hesla Týnští Týnským. Na pódiu vystoupí šest skupin z Týna nad Vltavou a okolí. Výtěžek z dobrovolného vstupného pak získá konkrétní rodina ze zdejšího sídliště,“ uvedl Miroslav Kantor, hlavní organizátor koncertu z nově vznikajícího spolku Vltavotýnská struna.

Malému Radkovi osud nadělil dětskou mozkovou obrnu - spastickou diparézu a středně těžkou mentální retardaci. Speciální pomůcka MOTOmed, kterou nutně potřebuje pro zachování hybnosti, vyjde zhruba na 100 tisíc korun, což je zcela mimo možnosti rodiny.

„Vedle Jaderné elektrárny Temelín a města nabídli pomoc například i dobrovolní hasiči, kteří na sobotu připravili bohaté občerstvení, vltavotýnští umělci dali k dispozici svá díla, podobně jako městský dům dětí a mládeže. Celý výtěžek z koncertu i z prodeje půjde na stejný účel. Přispět je možné také prostřednictvím veřejné sbírky jakoukoli částkou na číslo účtu 107-9535390237/0100, kde se již sešlo více než osm tisíc korun,“ poznamenal Kantor.

Starosta Týna nad Vltavou Milan Šnorek v této souvislosti připomněl, že město ani chvíli neváhalo zapojit do projektu Vltavotýnské struny prostředky získané od Skupiny ČEZ v rámci Oranžového roku, které jsou směřovány na podporu kulturních, sportovních a společenských akcí v okolí temelínské elektrárny.

„K tomuto charitativnímu projektu se již připojili i další obyvatelé Týna, výtvarníci, hudebníci, děti z Městského domu dětí a mládeže, ale i celé organizace a spolky. Město rádo podpořilo uspořádání této akce z programu Oranžový rok, z prostředků poskytovaných Jadernou elektrárnou Temelín. Hezké na tom je, že jde o konkrétní pomoc konkrétním lidem s okamžitým výsledkem a jasnou zpětnou vazbou navíc v těsném spojení se živou kulturou,“ zdůraznil starosta.

A že půjde skutečně o velkou kulturní akci plnou hudby je patrné z nabitého programu. Vystoupí zde například kapela Epydemye, která je již pravidelnou součástí hlavní scény velkých festivalů jako jsou Rock for People, Votvírák, United Islands či Open Air Přeštěnice. Velkými lákadly budou ale i další kapely Vandrband, Klídek, Kamna, Prdíkovic rodina, Luňáčci Family Bluegrass Band či předskokan Živelná pohroma.

Vedle hudby se návštěvníci mohou těšit i na něco dobrého k zakousnutí a pití, ale také na prodej obrazů, které pro tuto příležitost věnovali místní umělci. „Naší snahou je návštěvníky po všech stránkách dobře naladit a připravit všem pohodové odpoledne. Věřím, že akci si užijí malí, starší i ti nejstarší,“ dodal za organizátory Kantor. Více na http://vltavotynska-struna.webnode.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám