Hlavní obsah

Vltavotýnská galerie chystá EXPO Týn 2019

Novinky, Miroslav Bžoch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městská galerie Týn nad Vltavou 28.června v 17 hodin slavnostně zahájí, společně s hudebním doprovodem uskupení Josef Panský Trio, výstavu EXPO Týn 2019. Nový název označuje formu výstavy, která je v galerii prezentována letos počtvrté.

Foto: Miroslav Bžoch

Linoryt Petra Palmy

Článek

Budou představena díla účastníků Sympozia drobné grafiky v doprovodu vybraných exponátů ze třech jihočeských škol s uměleckořemeslným zaměřením.

SUPŠ Bechyně zapůjčila originální keramické vázy z 30. let zdobené geometrickým dekorem. Ten koresponduje se zaměřením letošního sympozia, kdy jsme si připomněli 100 let od založení významné avantgardní uměleckoprůmyslové školy Bauhaus. Výběr ukazuje, že geometrický styl vznikal paralelně ve světě i mimo Bauhaus, nevyjímaje střední keramickou školu v Bechyni.

SUPŠ Sv. Anežky České z Českého Krumlova představí práce studentů ze série Hranolování. Jedná se o sádrové návrhy dekorativně pojatých sloupů, potencionálních architektonických prvků.

VOŠ a SPŠ Volyně prezentuje drobný nábytek navržený a vyrobený posluchači školy.

V letošním roce se sympozia účastní Zbyněk Hraba z Prahy (barevný linoryt), Antonín Kanta z Hamrů nad Sázavou (geometrická kresba fixem), Václav Kočí z Brna (sítotisk), Petr Palma z Českých Budějovic (linoryt) a Eva Volfová z Chotovin (kombinace sítotisku a vyšívání). K nim se přidali místní Veronika Hanušová (linoryt) a Miroslav Petřík (lept, akvatinta, kolorovaný tisk), který byl opět coby ředitel MěDDM také v roli spolupořadatele sympozia.

Kurátorkou výstavy je Petra Herotová a o grafický design se postarala Gabriela Vrchotová. Na výstavě dále spolupracovali Tomáš Džadoň, Veronika Hanušová, Truhlářství Petr Havlíček, Jan Klika, Kristýna Reindlová, Domov sv. Anežky o.p.s.

Poděkování: Město Týn nad Vltavou, MCKV, MěDDM, Ministerstvo kultury ČR, Jihočeský kraj, Goethe Institut Praha, Alšova Jihočeská galerie, kolegyně a kolegové z MCKV a MěDDM Týn nad Vltavou.

Za zmínku rozhodně stojí i doprovodný program. V sobotu 20. července v 16 hodin proběhne v galerii komentovaná prohlídka ZOOM na EXPO a v neděli 11. srpna v 16 hodin se na dvorku za galerií uskuteční koncert Štěpán Markovič Trio.

Reklama

Výběr článků

Načítám