Hlavní obsah

Vlady Gryc debutuje s albem, na které mu všechny písně zkomponoval Hellmut Sickel

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zpívající textař Vlady Gryc žije v Berlíně, ale své debutové album Já svý sny mám směřuje k českému publiku. Zajímavé je, že hudbu ke všem dvanácti písním zkomponoval hitmaker Hellmut Sickel a že na albu zpívá také rocková tygřice Tanja.

Foto: Petr Burda

Zpívající textař Vlady Gryc natočil debutové album Já svý sny mám.

Článek

Skladatele a aranžéra Hellmuta Sickela, exmanžela Heleny Vondráčkové, potkal v Berlíně domestikovaný ostravský rodák Vlady Gryc už před časem. Výsledkem jejich přátelství a spolupráce je autorské CD, které vychází právě v těchto dnech v Česku. Popové album je mixem několika žánrových odstínů a rozhodně nespadá do jedné jediné škatulky.

„S Hellmutem se známe sedm let a za tu dobu jsme se poznali do morku kosti. Známe svoje silné stránky i citlivá místa a během těch let, co se známe, můžu upřímně říci, že naše přátelství je postaveno na absolutní důvěře a upřímnosti. Víme o sobě kdeco, známe svá tajemství, detaily našich životů a víme, že nemusíme mít strach, že by ten druhý cokoliv ventiloval do světa. Vycházíme spolu skvěle nejen jako kamarádi, ale i při práci. I když máme někdy každý jiný pohled na věc, vždy jsme si o tom dokázali v klidu popovídat a nikdy jsme se nepohádali. Je to přátelství, kterého si moc vážím,“ říká Vlady Gryc.

A jaký styl album představuje a komu je určeno? „Upřímně řečeno nemám rád otázky týkající se určitého hudebního stylu, protože já sám škatulky z duše nesnáším,“ tvrdí zpívající textař. „Hudba je jen jedna a i já poslouchám snad všechny hudební žánry, nejsem příznivcem jednoho stylu. Proto jsem také chtěl, aby moje album nebylo úplně jednoznačně zařaditelné, ale naopak, aby bylo žánrově pestré. Najdete na něm pop, blues, sambu, šansonové balady i rockově laděné věci... Chtěl jsem, aby aranže byly laděny do stylu, který mě ovlivnil nejvíce, se kterým spojuji své nejkrásnější životní období, do osmdesátých a devadesátých let v propojení se současnými hudebními prvky.“

Grycovy texty se většinou dotýkají osobních pocitů, nálad, pohledů na určitý objekt nebo situaci, jeho vlastních zážitků a zkušeností. Tvrdí, že prochází životem s očima otevřenýma a s ušima nastraženýma, ale píše texty i o tom, jak věci, které s sebou život přináší, vnímají jeho přátelé a lidi kolem něj. Na CD Já svý sny mám jsou jsou však písničky s texty převážně autobiografickými.

Zajímavé je, že na albu najdou posluchači i dva duety. Jednak „vypalovačku“ Fóry, kterou nazpíval s kamarádkou, herečkou Andreou Traganovou, jednak píseň Marilyn, ve které zpívá se svou další dlouholetou kamarádkou, rockovou zpěvačkou Tanjou.

A které z písní mají podle něj šanci na úspěch? „Za nejvydařenější považuji já sám písničku Te Quiero, což je takový letní song v rytmu samby. Vyzařuje skvělou letní náladu a atmosféru a svádí k tanci. Další můj favorit je jemná a romantická Marilyn, která je mou srdeční záležitostí. Za povedenou považuji také rockově laděnou Nad tebou lámu hůl. Tuhle skladbu mám velmi rád, protože je taková živelná. Pak je tady písnička Můj život, která je čistě autobiografická, je to vlastně moje zpověď a podle mě patří k těm nejsilnějším na albu. Stejně tak ale považuji za velmi chytlavou písničku Fóry nebo titulní skladbu Já svý sny mám. Tak snad se některé z nich podaří zabodovat a uspět. To už ale záleží na rádiích, jestli budou ochotna je hrát, a na lidech, jestli do rádií zavolají a budou některou z mých písniček chtít zahrát,“ uzavírá Vlady Gryc.  

Reklama

Výběr článků

Načítám