Hlavní obsah

Vinařství Sonberk se stalo absolutním vítězem soutěže Vinařství roku 2013

Novinky, Kateřina Martykánová

Vítězem 5. ročníku soutěže Vinařství roku 2013, pořádané Svazem vinařů ČR, se stala společnost SONBERK a. s. z Popic. Ocenění převzala během slavnostního galavečera 27. března v pražském Veletržním paláci marketingová a obchodní ředitelka Vladimíra Mrázová společně se sklepmistrem Oldřichem Drápalem.

Foto: Locomotion
Článek

Celoroční práci a úspěchy společnosti SONBERK v uplynulém roce ocenila sedmičlenná odborná porota, která ji ohodnotila jako nejlepší v kategorii „střední vinařství“, společně s vinařstvím Vinařství Glosovi, které zvítězilo v kategorii „malé vinařství“ a Zámeckým vinařstvím Bzenec, které získalo prvenství v kategorii „velké vinařství“.

Rozhodující slovo měla ale letos poprvé veřejnost, která svými hlasy zaslanými do kategorie Mediatel Vindemi Publica určila absolutním vítězem právě vinařství Sonberk.

V samotném finále se utkaly Vinařství Glosovi, Víno J. Stávek, Vinařství Proqin, Moravíno, SONBERK, Vinařství Vladimír Tetur, Vinné sklepy Valtice, Zámecké vinařství Bzenec a Znovín Znojmo, které letos poprvé soutěžily ve třech kategoriích podle velikosti.

„Rovnou šanci uspět tak měli letos nově opravdu všichni,“ uvedl František Mádl, předseda sedmičlenné odborné poroty. ”U vítězů jednotlivých kategorií rozhodovala zejména koncepční a ucelená práce vinařství s důrazem na vinice, jejich původ a autentičnost výchozí suroviny,„ dodal.

Zástupci společnosti Sonberk převzali od Svazu vinařů ČR skleněnou trofej od sklárny Preciosa, šek na prezentaci vinařství na rozhlasové stanici Frekvence 1 ve výši 100 000 Kč a unikátní 3D minci od společnosti E-mince.cz. Vítěz obdrží také tradiční bronzovou plaketu a čeká jej uvedení do Síně slávy vinařství ČR zřízené v Národním vinařském centru ve Valticích.

„Současně bude mít oceněný možnost užívat titul pro své marketingové účely, a to bez časového omezení vždy s uvedením roku 2013, za který jej získal,“ řekl výkonný ředitel Svazu vinařů ČR Martin Půček.

Soutěž, která je postavena na komplexním hodnocení vinařských soutěž, vyhlašuje Svaz vinařů České republiky ve spolupráci s Národním vinařským centrem, za významné podpory Vinařského fondu ČR, hlavních partnerů Erste Corporate Banking, Mediatel spol. s r. o., Mercedes – Benz Česká republika, s. r. o, LG Electronics a Tesco Stores ČR a. s., v jehož hypermarketech je možné vína od devíti finalistů až do konce dubna zakoupit. Zákazníci, kteří je budou chtít ochutnat, je v obchodech snadno naleznou díky speciálnímu označení s logem soutěže.

Záštitu nad akcí převzal primátor Hlavního města Prahy RNDr. Tomáš Hudeček, Ph.D.

PŘEHLED DALŠÍCH OCENĚNÍ VE VŠECH KATEGORIÍCH: 

MEDIATEL VINDEMIA PUBLICA 2013 (cena veřejnosti): Chateau Valtice Vinné sklepy Valtice a.s

CENA VILÉMA KRAUSE (významné vinařské osobnosti s celoživotním přínosem pro tento obor): Lubomír Glos

Enolog roku 2013 (enolog - mladý vinař do 38 let): Ing. Pavel Holub, enolog společnosti Vinselekt Michlovský, a.s.

VINDEMIA ACTA 2013 (cena za kvalitní novinářskou práci propagující víno): Radana Vítková – redaktorka MF Dnes - Víkend

VINDEMIA LIBRI 2013 (cena za nejlepší literaturu propagující víno): RNDr, František Kratochvil, DrSc.: „1000 a 111 pojmů o víně, révě vinné a vinařství aneb brevíř enofila“ 

Reklama

Výběr článků

Načítám