Hlavní obsah

Vinaři mají svého mistra v řezu révy vinné

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedenáctý ročník Mistrovství ČR v řezu révy vinné zná svého vítěze. Stal se jím Stanislav Konečný z Vinařství Konečný z Čejkovic. Akce, jejímiž organizátory je Svaz vinařů ČR ve spolupráci se společností BS Vinařské potřeby za podpory Velkobílovických vinařů, se letos uskutečnila ve Velkých Bílovicích.

Foto: BS vinařské potřeby

Odborná porota při hodnocení

Článek

Nejvýznamnější vinohradnická událost odstartovala 13. února ráno soutěží mladých řezačů, které následovali i jejich starší kolegové soutěžící v kategorii Elite. Na každého ze soutěžících čekalo 25 keřů, které bylo třeba ořezat v mrazivém počasí v časovém limitu 15 minut. Šestičlenná odborná porota složená z odborníků a vítězů minulého ročníku hodnotila především kvalitu a čistotu řezu.

„V letošním roce měli soutěžící nesnadný úkol, ovlivněný charakterem zvoleného vinohradu,“ informoval Martin Chlad, marketingový a obchodní ředitel Svazu vinařů ČR. „Soutěžící museli opravdu předvést zručnost a zkušenosti. Řadě z nich se dokonce nepodařilo ořezat všechny keře ve stanoveném limitu,” dodal.

Za správné ořezání keřů bylo možné získat 5 bodů, celkem tedy 125 bodů. Stanislavu Konečnému se podařilo ořezat všech 25 hlav se ziskem 119 bodů. V kategorii Junior vyhrál František Spěvák z Vinařství Spěvák z Dubňan. Poprvé bylo předáno ocenění také nejúspěšnější řezačce Vladislavě Holcmanové ze společnosti Vinofrukt Dolní Dunajovice. 

„Letošního mistrovství se zúčastnilo celkem 51 řezačů, mezi nimi i 11 žen, jejichž počet se rok od v soutěži roku zvyšuje,” uvedl Miloš Balga, jednatel společnosti BS Vinařské potřeby, která je organizátorem soutěže a doplnil: „Proto jsme se rozhodli vyhodnotit jejich výkony, které byly velmi vyrovnané, ve speciální kategorii.“

První v obou hlavních kategoriích si již tradičně odváží trofej v podobě pozlacených nůžek od BAHCO. Vítěz seniorské kategorie si navíc na týden může vyzkoušet automobil FORD Mondeo.

Akce vznikla původně jako neformální setkání vinařů, kteří měli chuť ukázat svůj um v řezu révy vinné. Postupně se z amatérské akce stala seriózní a vyhledávaná celostátní soutěž nejlepších řezáčů révy vinné, která splňuje mezinárodní parametry a má dobrý zvuk jak mezi vinaři, tak i odborníky z oboru vinohradnictví. 

Během dne připravili organizátoři i bohatý doprovodný program, jehož součástí byly letos kromě prezentace vinařského vybavení také odborné přednášky o managementu vinice v podání docenta Pavla Pavlouška a zahraničního hosta, italského experta v oblasti vinohradnictví a výroby vína, Alfreda Tocchiniho.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám